5 låtar: Mia Maria Johansson

Press

I våras släppte Mia Maria Johansson det hyllade debutalbumet Slay. Nu är hon aktuell med dubbelsingeln ”Förloraren”/”Sorg På Ett Dansgolv” – två låtar med urkraft och energi som knockar en rakt i bröstet. Vi ville veta mer om Mia Marias musikaliska referenser och bad henne därför gästa vårt format 5 låtar.


En låt som har inspirerat mitt musikskapande under 2021:

– ”White Dress” med Lana Del Rey. Jag vet egentligen inte om den har inspirerat mig direkt i själva musikskapandet, men den har bara inspirerat mig i det stora hela varje dag, för den är min absolut mest lyssnade låt i år. Om det måste vara en låt från detta år alltså. Annars har jag även lyssnat sjukt mycket och många gånger på ”Ghost Riders in the Sky” med The Space Lady. Men vet inte om det har inspirerat mig i själva skapandet heller, kanske sådant som man kan höra i efterhand, stämningar som kommer fram. Musiken inspirerar liksom hela tiden precis som allt annat som rörs runt inuti en. Vissa grejer stannar kvar, vissa glöms bort, sedan blir det något av allt. 

En låt som följt med sedan tonåren:

– ”Little Fury Things” med Dinosaur Jr. Den svåraste frågan av alla eftersom jag fortfarande lyssnar på väldigt mycket som jag lyssnade på i tonåren. Men Dinosaur Jr. har jag väl alltid lyssnat lite extra på. Jag gillar väldigt mycket alla tuffa och fina gitarrer som tillsammans med slingor, melodier och J. Mascis liksom fina, ganska lugna sång skapar en väldigt speciell stämning. Just den här låten börjar med ett väldigt fint ursinne som sedan går över i något lite mer poppigt och finstämmigt. Jag bara gillar det så himla mycket. Får mig att tänka på folköl, plockgodis och letande efter ställen att få dricka sin jäkla folköl på, haha.

Den här låten fick mig att vilja göra egen musik:

– ”Magnet” med Bikini Kill. Jättesvårt att svara på detta, jag har ju haft någon slags önskan om att vilja skriva egna låtar ända sedan jag var liten och började ta pianolektioner (fast jag var värdelös, hade och har väldigt svårt för noter, men jag försökte i alla fall.) Men det tog jäkligt lång tid innan jag fattade att jag faktiskt skulle kunna göra det, och då måste det nog bli Bikini Kill som jag lyssnade mycket på när jag började spela i band. Liksom väldigt inspirerande och medryckande musik. Älskar den fåordiga men ursinniga och starka texten, och det mycket klara budskapet i denna låt. Man inser lite att det krävs inte så himla mycket för att skriva en låt, man måste bara göra det. Gärna med hjärtat så blir det bra.

En låt jag aldrig tröttnar på:

– ”Running Up That Hill (A Deal With God)” med Kate Bush. En låt som jag tänker att fy fan vad trött jag borde vara på den här låten. Men varje gång jag hör introt så känns det som att jag hör den för första gången. Vill bara släppa allt och dansa och gråta lite, haha.

En bra live-inspelad låt: 

– ”Running Out of Time” med Dead Moon, från Hard Wired in Ljubljana Live. Sjukt vackert, rått och rock’n’roll, hjärta och smärta. Dead Moon har egentligen allt jag behöver.