Joshua Ray Walker – See You Next Time

I en trilogi som påbörjades med Wish You Were Here och följdes upp av Glad You Made It är See You Next Time den tredje plattan av Joshua Ray Walker som skildrar vägkrogslivet inifrån. Här bjuder den unge men redan erfarne Ray Walker på röjig honky-tonk med en humoristisk twist på genren som lämnar ett splittrat intryck. 

Hans personlighet är en uppfriskande fläkt bland alla dystergökar inom honky-tonk; det får honom också att kännas lite omaka i en genre annars synonym med ”hjärta och smärta”. Det ska dock nämnas att Joshua Ray Walker har skrivit ett flertal känslosamma sånger, till exempel ”Canyon” från debuten Wish You Were Here.

Men om det är något som karaktäriserar hans artisteri så är det fyndiga och ofta humoristiska låtar som sällan missar allvaret i ämnena han skildrar. Frågan blir huruvida han lyckas sticka ut utan att bli förpassad till subkategorin av underhållande barhak-country. För det mesta är svaret ja. 

Öppningslåten ”Dallas Lights” är en reflektion över döden men även kärlek till hemstaden. ”Spread me where the city can be seen”, sjunger Ray Walker till ett klockrent ackompanjemang signerat Adam Kurtz på steel och Nathan Mongol på gitarr m.fl. Men på följande låten ”Three Strikes” blir det väldigt barhakigt och inte på något originellt sätt även om dem spelar bra. Temat död återkommer i ”Flash Paper”, där Ray Walker bearbetar sin fars bortgång på albumets emotionellt starkaste stund. Dock tyngs den intima stämningen ner av att låta rätt överproducerat. 

Däri ligger ett dilemma albumet tycks brottas med, nämligen vilken ton den försöker slå an. Souliga ”Sexy After Dark” är en annan höjdpunkt men symboliserar också det kluvna intryck Ray Walker förmedlar. Låten är en självironisk reflektion över countrysångare vars utstrålning inte skriker ”sex appeal” men vars val av musik verkar antyda motsatsen. ”Fossil Fuel” och ”Dumpster Diving” drar också mer åt det humoristiska hållet och har ett sound som smittar av sig lite på de mer seriösa låtarna.

Resultatet blir en radiovänlig röjplatta som saknar känsla av djup i musiken. Även om Ray Walkers texter ger uttryck för både smärta och glädje så tyngs låtarna ner av en lökig produktion. Förvisso är hela idén att ljudbilden ska förmedla stämningen på en sjaskig vägkrog men det känns andefattigt snarare än genuint. 

Trots bristerna är See You Next Time ett värdigt avslut på Ray Walkers trilogi och summeras fint av titelspåret som blickar tillbaks på de tidigare plattorna. Ifall du är ute efter en dos poppigt countrystök så kommer du inte bli besviken av See You Next Time. Men för den som vill ha mer allvar i sina låtar lämnar plattan mer att önska.

[State Fair Records, 8 oktober]

6