Lucid Grave på BETA i Köpenhamn – tyngre stoner med psykedeliainslag

Foto: Timmi Bjørnestad

Amager i den danska huvudstaden lyser vackert i kvällssolens sken när jag går utmed Amagerbrogade mot BETA. Det har annonserat tyngre rock och restriktionerna i Danmark har kommit betydligt längre än i Sverige. Det är äntligen dags att få stå framför en scen igen. Det är den första konsertkvällen på BETA på 1,5 år med stående publik. 

Doom metal-bandet Late Night Venture har hållit på sedan mitten av 2000-talet och har släppt fyra album och några EP. De inleder kvällen på BETA och de fem musikerna skapar en brutalt tung ljundmatta från början. Konserten präglas av snygga tempoväxlingar och hög volym. De spelar ungefär 50 minuter och höjdpunkterna kommer i slutet med ”Bloodline” och ”Far From the Light”. 

Det blir en kort paus och jag sätter mig utanför konsertlokalen där tornseglarna flyger som mörka skuggor mot den allt mörkare kvällshimlen. De röda tegelhusen reser sig som vackra monument och ramar in det lilla asfalttorget. Byggnaderna har stått tillsammans på den platsen sedan början av 1900-talet.

Singelaktuella Lucid Grave släppte debutalbumet Goddess of Misery i fjol och här talar vi om tyngre stoner med psykedeliainslag.

Köpenhamnskvintetten går på scen 21:00, men de får nästan omgående tekniska problem med en gitarrförstärkare. Detta kunde ha raserat konserten, men musikerna gör sitt bästa och skapar en härlig inramning trots allt. De bjuder verkligen på sig själva och dansar med publiken, dansar med varandra och, framför allt, ger oss en riktigt grym spelning. Nya singeln ”Surfer Bat” spelas tidigt och bland övriga låtar är det främst mäktiga ”Innocent Killer” som tar tag i mig ordentligt. 

Kvällen avslutas strax före tio och jag promenerar återigen ut på Amagerbrogade. Det är en hel del folk i rörelse i Köpenhamn och jag är fylld av en underbar känsla av att äntligen ha fått vara på konsert på riktigt igen.