The 13th Floor Elevators ”You’re Gonna Miss Me” fyller 55

Roky Erickson spelar på Trädgårn, Göteborg. Foto: Andreas Carlsson/Rockfoto

Samlingsplattor har alltid varit fantastiska att ha som ingång till ny musik. Förr i tiden, innan till exempel Spotify fanns, var de väldigt viktiga om man ville hitta nya artister utan att ruinera sig ekonomiskt på chansköp av album med mer okända artister.

I början av 1990-talet hittade jag en 4-LP-box på Folk å Rock i Malmö som hette The Psychedelic Years. Den var utgiven av Knight Records i England 1990 och jag kände igen ungefär två tredjedelar av låtarna och banden som fanns i boxen, men jag köpte den ändå.

Ett av banden jag inte kände till när jag köpte boxen var The 13th Floor Elevators. Jag hade hört talas om dem, men aldrig hört dem. På den andra LP:n finns ”You’re Gonna Miss Me” och jag blev förälskad. Idag är det 55 år sedan singeln släpptes.    

The 13th Floor Elevators bildades i Austin, Texas 1965. Bandet kretsade mycket kring sångaren och gitarristen Roky Erickson och Tommy Hall spelade elektrisk jug vilket bidrog till att skapa bandets unika sound.

”You’re Gonna Miss Me” var bandets debutsingel och släpptes först av lokala Contact Records. Låten blev en hit i Texas, men när den återutgavs av International Artists i maj 1966 nådde den flera lyssnare i USA och klättrade som högst till 55-platsen på singellistan Billboard Hot 100 i USA.

Det blev bandets främsta hit och den inleder även debutalbumet The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators som släpptes i oktober 1966. Roky Erickson skrev låten och bandet splittrades 1969. 

Roky Erickson hade ett band innan The 13th Floor Elevators som hette The Spades och de släppte också ”You’re Gonna Miss Me” som singel. Den släpptes 1965 och så här låter den. 

The 13th Floor Elevators var det första band jag känner till som använde begreppet psykedelisk rock, en genre som därefter varit en väldigt viktig ådra genom rockmusiken, åtminstone för mig. Här är ett klipp från Austin Psych Fest 2015 i samband med bandets 50-årsjubileum.

Jag hade förmånen att se Roky Erickson live vid flera tillfällen och det var alltid fina stunder på olika sätt. Jag såg honom på Trädgårn i Göteborg i april 2016 och då turnerade han främst med låtar från tiden med The 13th Floor Elevators. Jag minns att jag tänkte att jag nog aldrig kommer att se honom igen när jag lämnade Trädgårn den kvällen och det gjorde jag inte heller.

Detta klipp är från från juli 2018 och knappt ett år senare var Roky Erickson död. Men musiken lever för alltid och Roky hade så rätt. Jag saknar honom och hans konserter så oerhört mycket.