Nej, The Beatles var inte störst

Foto: Poppe de Boer

Kan vi sluta benämna Beatles som världens bästa och största band genom tiderna snart? Dags för några svordomar i kyrkan, tycker Fredrik Bergström. Läs hans krönika nedan.

The Beatles är inte så viktiga för mig. För mig finns det betydligt mycket större band och framför allt viktigare band än dem. Jag har aldrig varit ett särskilt stort fan, jag är inte inbiten. Jag kan uppskatta deras musik, men för mig är det ungefär där det stannar. För 50 år sedan splittrades Beatles under omständiga omständigheter och sedan dess har inte dyrkandet av dem fått något slut.

Det är nog lätt att titta sig blind på eran de befann sig i. Beatles är ett viktigt band, det säger jag ingenting om, men de är absolut inte viktigast.

Jag såg nyligen ytterligare en intervju med en farbror på TV som argumenterade för att vi aldrig kommer att få ett nytt Beatles. Vilket är sant, men vad spelar det för roll egentligen?

Utöver denne förstå-sig-på-ande farbrors argument om att ”de bara var störst” kom ytterligare en fråga från intervjuaren som löd ”men utöver att de var så stora då, vad är det mer som gör dem till världens band genom tiderna?” varpå farbrorn svarar ”ja, de var ju även duktiga musiker… och låtskrivare”.

Det finns ju en miljard band, före och efter, som har haft duktiga musiker och låtskrivare. Det finns en miljard band från samma era som väger tyngre än Beatles hela katalog.

Johnny Cash lät aldrig som Beatles. Dolly Parton lät aldrig som Beatles. Joan Baez lät aldrig som Beatles. Janis Joplin lät aldrig som Beatles. Jimi Hendrix var i en helt egen liga. Joe Cocker fullständigt körde över Beatles version av ”With a Little Help From My Friends”. The Who spelade (innan Tommy) liknande musik som Beatles, fast det lät som att trummorna var på väg igenom scengolvet. Ledsen Ringo, men du är inte i närheten av Keith Moon. The Who har för mig alltid varit en större influens än Beatles. Sen får vi ju inte heller glömma Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple… och då har jag inte ens nämnt Rolling Stones än.

Det är lätt att spela kortet ”inget X [bandnamn] utan Beatles”. Men det kortet kan vi lika gärna spela ut med ”Inget Beatles utan…” Chuck Berry, BB King, Muddy Waters, Elvis Presley, Buddy Holly, Roy Orbison. Till och med John Cages skruvade ljudexperiment som märks på både Sgt Pepper och Abbey Road. Det ena influerar det andra. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara.

Att Beatles influerat tusentals mer eller mindre framgångsrika band genom åren förnekar jag inte, men jag känner också att det beror alldeles på var man letar.

För punken är Ramones viktigare, för hiphop är Grandmaster Flash inte bara nödvändig utan viktigast. För metal går det inte att utpeka dess ursprung utan att nämna Black Sabbath i samma mening. Det går inte att prata om techno, house, rave eller något som helst elektroniskt utan att nämna Stockhausen.

Det är dessutom en skymf mot kommande artister som försöker skapa sin egen fåra när farbrorn i intervjun säger att vi aldrig kommer att ha ett lika stort band igen. Moroten blir hela tiden att leva upp till något annat, vilket bromsar innovation.

Inflytelserika? Ja. Bra musik? Till och från. Har de haft en stor inverkan på popmusik? Definitivt. Största? Sett till trogna följare de hade då och fortfarande har: kanske. Men enligt mig var de inte världens största, viktigaste eller bästa band. Det finns det däremot många andra som aspirerar på att vara.

Detta är en opinionstext i HYMN. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.