Luke Elliot fascineras av katastrofer

Foto: Viktor Wallström/Rockfoto

När Luke Elliot släppte sitt debutalbum Dressed for the Occasion 2015 tokhyllades det av kritiker. Med en stämningsfullt ruvande röst har han jämförts med några av musikvärldens mest ikoniska sångare som Tom Waits och Leonard Cohen – men är likaså en artist som undviker att placera sig i ett fack. Inför det kommande albumet The Big Wind tog Elliot sig tid att diskutera hur han ser på sin karriär och vad vi har att vänta av hans nya skiva.

Hej Luke! Hur är läget och vad har du för dig just nu?

– Det är fint! Jag är i Oslo just nu och gör förberedelser inför mitt skivsläpp i form av intervjuer och promotion av albumet.

Ditt nya album The Big Wind kommer ut i vår. Vad har vi att vänta oss?

– Det är ett mycket mer personligt album än förra. Jag är så exalterad över det, kan fan inte vänta tills det är ute. Singeln ”All On Board” kommer ut nu i januari följt av albumsläpp i april. Den sätter en helt annan ton än förra skivan. Mitt nya album är baserat på en irländsk dikt kallad ”The Night of the Big Wind”. Jag kom i kontakt med dikten medan jag gjorde efterforskningar om stormar. Det finns en sång på albumet som heter just ”The Big Wind” vilket var en förödande storm på Irland. Jag drogs till konceptet att skriva en musik på det temat. Jag har en slags generell fascination för katastrofer vilket kommer speglas på albumet.

”Jag kom i kontakt med dikten medan jag gjorde efterforskningar om stormar”

Förra albumet Dressed for the Occasion har en rätt spännande historia bakom sig som slutar i att du åker till Norge för att spela in. Hur kom det sig och hur var det att spela in i Norge?

– Athletic Sound i Halden är bland de bästa i studioväg, och där fick vi spela in med analog teknik. Jag hamnade där efter att jag kom i kontakt med en norsk musikjournalist i New York som skrev en story om mig. Efteråt bad han mig komma över till Norge för en turné och sen frågade han ifall jag ville spela in en platta där. [Journalisten i fråga är Eirik Mosveen, reds. anm].

Tillbringar du mycket tid i Norge mellan spelningar?

– Jag och min fru som är norsk bor i Oslo! Men det är ett konstant pendlande fram och tillbaka mellan Norge och Staterna.

Foto: Elin Bryngelsson Lidestedt/Rockfoto

Hur ser turnélivet ut? Du har  inte bara spelat här i Skandinavien och Europa utan även i Australien bland annat.

– I USA hade jag släppt en EP men förra albumet var mitt första ordentliga skivsläpp. Vi har turnerat med den plattan internationellt i fyra år nu och folk har verkligen relaterat till den. Jag ville inte vänta så länge med att släppa nya skivan, men den hamnade lite mellan stolarna under en period då jag bytte skivbolag och överlag var det något av en ”mangagement nightmare”. Den här skivan är så otroligt viktig för mig så jag ville att allt skulle vara ordnat innan jag gjorde något med den.

”Vi har turnerat med den plattan internationellt i fyra år nu och folk har verkligen relaterat till den”

Journalister har slängt sig med en rad olika artister de tycker sig höra på dina låtar och det verkar finnas en ganska stor variation i din musikstil. Men vilka artister skulle du själv säga att du influerats av?

– Det finns så himla många. Just nu lyssnar jag inte på speciellt mycket musik. Jag försöker faktiskt att undvika det medan jag skriver själv. Och annars så lyssnar jag på så mycket musik att det är omöjligt att säga vilka som haft en influens på mina låtar. Men med det sagt så är några uppenbara exempel på artister Bob Dylan, Hank Williams, Big Joe Turner med flera.

Det låter ju ändå som en ganska bred grund för ditt sound?

– Det bara kommer, jag tänker inte på det medvetet. Om jag gjorde det skulle jag förmodligen inte skriva så värst bra musik.

Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

Hur såg ditt musikerliv ut i New York? Fick du kämpa dig fram?

– Det gick faktiskt jävligt bra för mig i New York men sen så hände hela den här europeiska grejen vilket gjorde att allt gick än planerat. Men visst, New York är tuff plats för en musiker… fast samtidigt skulle jag säga att det är tufft överallt.

Några tankar kring dina kommande spelningar i Sverige? Hur har det varit tidigare att spela här?

– Vi kommer dit och spelar i maj. Hittills har Sverige varit fantastiskt! Responsen från fansen och pressen har varit otrolig. Det är ett grymt ställe. Jag är otroligt exalterad över att få visa upp musiken från den nya skivan. Det är en mycket större typ av skiva än förra så vi håller på att förbereda något alldeles speciellt inför turnén.

”Jag är otroligt exalterad över att få visa upp musiken från den nya skivan”

Är det många norska artister med i bandet? På senaste singeln ”Somebody’s Man” medverkade ju Sivert Høyem.

– Bandet består primärt av norska och svenska artister. Bland annat medverkar svenske Bebe Risenfors som gjorde arrangemang på Tom Waits skiva Blood Money. Han har haft ett stort inflytande på soundet på den här skivan.

Slutligen: Någon speciell låt du tycker sticker ut på nya skivan?

– Det är albumet som helhet det främst handlar om. ”All On Board” är definitivt en stark låt från den, men det är som sagt hela skivan som står i fokus. Jag kan verkligen inte vänta tills den släpps.

Luke Elliots singel ”All On Board” kommer ut 24 januari följt av albumsläpp 24 april. I maj blir det Sverigeturné.