Hallå där… Smiling!

Johan Hansson Liljeberg känns kanske mest igen från Malmöitiska slackerbandet Skenet bedrar och som nybliven gitarrist i norska Honningbarna – men tidigare i år släppte han också en soloskiva under pseudonymen Smiling. Nu har detta projekt utökat och idag är det release för spåret ”Windowsill”. HYMNs Madeleine Bergquist ställde några korta frågor till Johan.

Om jag har förstått det rätt så är Smiling numera lite av ett band och inte ”bara” ditt soloprojekt – kan du berätta lite mer om det och om varför du valde att utöka?

– Smiling började som ett inspelningsprojekt där jag bara behövde få ur mig musik och skit som jag bar på. Det fanns egentligen aldrig några tankar om att detta skulle bli något som skulle släppas eller spelas live med. Men efter att mina vänner gav mig så sjukt fin respons på låtarna insåg jag att detta kanske var något jag kunde fortsätta med och ta lite mer på allvar. Och att det kanske är något som bör framföras på en scen. Då föll det sig ganska naturligt att be mina bästa vänner spela med mig.

Du är ju baserad i Oslo numera, men ”Windowsill” handlar enligt pressreleasen om att sakna Malmö – vad exakt är det du saknar så mycket?

– Jag har bott i Malmö större delen av mitt liv. Det var där jag växte upp på riktigt och där bor människorna jag tycker om mest. Det förhållandet till Malmö gör det väl omöjligt att inte sakna typ allt med stan. Men om ni vill ha något helt konkret så saknar jag Dallasburgaren.

”Jag skrev en låt som tog slut där det kändes som att den skulle ta slut”

Singeln klockar in på 01:30 minuter. Varför valde du att hålla den så exemplariskt kort?

– Det var inte ett särskilt medvetet val egentligen. Jag skrev en låt som tog slut där det kändes som att den skulle ta slut. Sen råkade det vara efter bara en och en halv minut.

Jag får rätt mycket Elliott Smith-vibbar av singeln – är det en självklar referens även för dig eller vilka influenser var viktiga för dig under låtskrivandet?

– Ja, Elliot Smith är en stor influens för detta projektet! Men det är också viktigt att nämna Chad Van Gaalen som är en av favoriterna hos mig. Jag vill också minnas att jag tänkte sjukt mycket på låten ”Velvet Ring” av Big Thief när ”Windowsill” skrevs.

Vad händer framöver?

– Planen är att släppa en del singlar som sedan kulminerar i en platta som ska komma till våren. Vi har också en video till ”Windowsill” som Ebba [Gustafsson Ågren red anm] på Feverish har gjort. Den är sjukt fin! Och så vill vi spela live såklart.

Se videon till ”Windowsill” nedan: