Hökartorget: ”Vi vill gärna ut och skrika ur oss lite ångest”

Hökartorget från Hedemora är tillbaka. Deras kommande album finansieras via crowdfunding och nyligen släpptes första singeln ”Till T”. HYMNs Nora Hellström Jonsson kollade läget med Martin Eriksson i bandet.

Vem är T, i singeln ”Till T”?

– Det avslöjar vi inte, men vi kan säga så mycket som att T var med om en jobbig händelse som T höll inne med under lång tid. Hen gick ensam med den mörka hemligheten och valde till slut att berätta om den för vår sångerska Karolina. Jag och Sonny i bandet hade skrivit en melodi som saknade text, och efter att Karro satte ord till tonerna blev vi väldigt stolta över resultatet. Det blev T också, har vi fått veta. Det känns väldigt, väldigt fint. Vi vill att låten ska fungera som en kampsång för den som vill, men inte vågar, tala ut.

”Skivan är nio låtar lång, och innehåller både skränig allsångsindie och fina stråkballader”

Singeln är ju också den första som släppts från er kommande fullängdare Idioterna vinner, en skiva som kom till genom en crowfundingkampanj. Känns ju väldigt 2018! Vill ni berätta mer om skivan?

– Först av allt känns det fantastiskt att vi har sånt stöd bland våra fans! Vi fick ihop långt över 30 000 kr på 20 dagar. Skivan är nio låtar lång, och innehåller både skränig allsångsindie och fina stråkballader. Vissa låtar har vi släppt som singlar tidigare, men majoriteten är helt nya.

”Namnet har vi tagit från hemstadens mest centrala plats, ett litet sluttande torg mitt i Hedmora” står det på er hemsida. Hörs Hedemora, eller Dalarna i er musik? På vilket sätt?

– Det hördes mer de första åren vi höll på än vad det gör nu. Vi inspireras mer av händelser i vår närhet, som på ”Till T”, än vad vi gör av småstadens charm eller otillräcklighet. Men på nya skivan, när solen färgar staden röd i en av låttexterna, så ser i alla fall jag Hedemora framför mig.

”Resurscentret Dalapop, som stöttar musiken i Dalarna, är ett ovärderligt stöd för oss”

Så hur mycket lokalpatrioter är ni?

– Hmm, svårt att svara på. Men när vi spelade i Stockholm senast började folk vråla ”Hedemora, Hedemora!” i någon slags hockeykör. Så jag antar att vi ses som lokalpatrioter. Personligen tycker jag att Hedemora och Falun, där de flesta av oss i bandet bor, slår Stockholm i livskvalitet alla dagar i veckan. Vännerna är fem minuter bort, naturen runt hörnet och man behöver inte betala dyrt för replokaler. Det finns gott om bra spelställen i Dalarna också. Fler borde komma hit för att gå på konserter. Och resurscentret Dalapop, som stöttar musiken i Dalarna, är ett ovärderligt stöd för oss.

Ja ni har ju spelat en hel del i Dalarna nu under hösten, men var nu senast i Stockholm med Duschpalatset som förband. Betyder det att ni kommer spela mer i resten landet under 2019, med nya skivan?

– I den mån vi orkar (att spela in och ge ut musik är en ganska jobbig process ibland) och våra arbetsliv tillåter oss, absolut. Vi vill gärna ut och skrika ur oss lite ångest framöver. Vi hoppas kunna gå ut med spelningar i både Stockholm och Göteborg inom kort!

Om ni kunde önska helt fritt, vad skulle ni önska hände Hökartorget 2019?

– Att vi vann en massa pengar på tipset, så att vi kunde frigöra tid och få gå in i studion och spela in mer musik. Vi har mycket material som förtjänar att förevigas.

Nästa singel ”Cosa Nostra” släpps 12 april.