5 minnesvärda spelningar under fredagen på Popaganda

Foto: Alexander Tillheden

HYMNs Joseph Pollack besökte Popaganda under den regniga fredagen. Nedan listar han 5 minnesvärda spelningar från kvällen.

Little Dragon

Band som Little Dragon är intressanta med tanke på hur små namn de är i Sverige, men samtidigt har de spelat på stora scener runtom i hela världen. Troligtvis har de under sina turnéer sålt fler biljetter i USA än vad Håkan Hellström gjort på Ullevi. Lägg då till att de gästade GorillazPlastic Beach-skivan och även följde med på turnén. Men det var en ganska liten skara folk som såg det här världskända bandet och väldigt få av mina vänner hade någon aning om vilka de var. Spelningen i sig var väldigt stabil och rutinerad. Yukimi Naganos röst är alltid en fröjd att lyssna på och kanske särskilt när de spelar sina nyare grejer.

Franz Ferdinand

“WHEN I WOKE UP TONIGHT I SAID I’M GOING TO MAKE SOMEBODY LOVE ME”

Det var så här Franz Ferdinand inledde sin konsert. De sa ingenting, det spelades inget intro, de körde rätt på en av deras största hits utan någon förvarning. Vi blev helt galna i publiken. Det var något som höll sig genom hela konserten, så många låtar man nostalgiskt minns att man festat till på gymnasiefester. De nya låtarna lät bra, men det var som att de med sina äldre låtar kom åt någon nerv hos stora delar av publiken som spred en nostalgisk lycka. De fick också in ett kul skämt om regnet “det här är bra väder i Skottland” och hela publiken mös åt den stund vi delade. Jag kommer minnas och le åt minnet den här konserten gett mig väldigt länge.

First Aid Kit

Det ska mycket till om man ska imponeras av ett band man redan sett en handfull gånger, men First Aid Kit lyckades. Om det beror på att de släppt en ny bra skiva, deras fantastiska val av gäster (Sarah Klang, Seinabo Sey och Silvana Imam) eller att deras äldre låtar fick en ny tyngd med jättefina visuals är oklart. Men troligtvis alla tre. Det var härligt att se att de inte kör på rutin, utan att de alltid lyckas hitta nya sätt att göra deras konserter intressanta. Med mellansnack som håller en bra nivå, även om deras inledningsprat till “You are the Problem Here” om Donald Trump och Jimmie Åkesson kändes lite “preaching to the choir”. Popaganda är troligtvis den plats i Sverige som just då procentmässigt hade flest rödgrönrosa väljare. Det är dock inget att haka upp sig på. Konserten var en utmärkt avslutning och härligt klyschigt att avsluta med fyrverkerier.

Junior Brielle

Detta blev andra gången jag har fått se Junior Brielle live och jag kände direkt att en mörk scen under Popagandaefterfesten på Nobelberget, tolv på natten, passade sig mycket bättre än lilla hotellbaren. Här fick folk utrymme att dansa, som det ändå är meningen att man ska göra till deras musik. Jag hade gärna velat höra mer om de osläppta låtarna, men det kommer troligtvis mer information i framtiden. ”VM94” verkade vara en väldigt lovande låt och jag ser fram emot att höra en studioversion snart.

Vulkano

Det är alltid lite risky att gå på en konsert där man bara har hört en av bandets låtar. Vulkanos ”C’est Bon” är en otroligt bra poplåt, så jag hade höga förhoppningar. Jag blev inte besviken, de lyckades hålla igång publiken med en konsert som började 02:30. Så pass mycket att publiken startade igång en moshpit när de gjorde en cover på Beastie Boys “Sabotage”. “Vi kanske ska göra mer coverlåtar med tanke på reaktionen det här fick” sa en i bandet efteråt. Nej, Vulkano, det behöver ni inte. Men ni får gärna göra nya låtar som är lite hårdare, ni har ju potentialen.