Hallå där… Violet Days!

Foto: Kris Eriksson

Bakom popfenomenet Violet Days hittar vi sångerskan Lina Hansson i samarbete med Kris Eriksson, som är co-writer och producent. Idag släpper de singeln ”This Year’s Summer” – en självklar hit att dansa till under hela sommaren. HYMN kollade läget med Lina inför släppet.

Grattis till singelsläppet! Kan du berätta lite om låten?

– Tack! ”This Year’s Summer” skrevs i Los Angeles efter att jag och Kris åkte dit i februari och blev fast där till i början på maj. När karantänrestriktionerna startade, och under tiden de gällde – de sista två månaderna vi var där – så satt vi i vårt hus och försökte hålla kreativiteten igång.

”Den handlar om förändring, men också om hur man kan se ljuset längre fram och hur vi måste fokusera på det”

– Vi hade en session med en vän från Sverige en dag, Cassandra Ströberg. Vi pratade om hur allt så snabbt förändrats och hur oklar framtiden kändes. Vi kände att vi behöver skriva om alla känslor vi hade, men även använda låtskrivandet till att ge lite hopp. Vi ville att låten skulle kännas som en hoppfull sommar. Den handlar om förändring, men också om hur man kan se ljuset längre fram och hur vi måste fokusera på det och komma ut starkare. Vi siktade på ett mer organiskt retrosound, men en modern touch. Alla instrument är inspelade live och på rullband som man gjorde förr.

Foto: Kris Eriksson

Vad lyssnar du själv helst på en solig sommardag? Varför?

– Åh, gärna gammal musik, det får mig att slappna av. Älskar Beach Boys, så det åker alltid på. Men även nyare band som Lord Huron, Parcels, Tame Impala, sen såklart gamla svenska sommarklassiker. Håkan Hellström känns alltid som en bra ide när man vill få den där nostalgiska svenska sommarkänslan.


”Håkan Hellström känns alltid som en bra ide när man vill få den där nostalgiska svenska sommarkänslan”

Vad händer annars i sommar?

– Eftersom man inte kan resa så mycket denna sommaren och tiderna är så oklara så gick vi och köpte en van som vi har fixat med nu sen vi kom hem till Sverige. Vi tänkte att det måste vara det bästa just nu, att ha en sommarstuga på hjul. Så det blir nog att vi flyttar in i den till midsommar och bilar sen runt i Sverige. Det känns sjukt spännande att få upptäcka nya platser som man inte sett, det finns så många guldkorn närmre än man tror.

– Sen är planen att ta med en liten portabel studio, så vi kan skriva och spela in när man känner sig inspirerad.

Lyssna på ”This Year’s Summer” nedan: