Frank Turner – Be More Kind

Jag såg nyligen en intervju med Frank Turner på engelska Channel 5 News där han själv öppet berättar att han pratat en hel del om mental hälsa under åren, men aldrig egentligen gjort något åt det. Förrän nu. Med sin beskärda del av mentala problem släpper han nu sin sjunde fullängdare Be More Kind, bara månader efter släppet av sin Best Of-skiva: Songbook.

Med allt det i minnet och med öppningen ”Don’t Worry” sätter det verkligen stämningen på plattan. Som i stort handlar om hur vi reagerar i olika situationer. Hur vi interagerar med varandra när världen blir mer och mer uppdelad, vilket är ett ämne som känns högst relevant. Tyngden ligger i just det, texterna som tåls att lyssnas på. Det är inget påhitt, inga romantiserade fraser om kärlek och livet. Det är på riktigt. Det gör mig ledsen och ger mig hopp på en och samma gång.

Turners röst är lika bra som den alltid har varit. Och visst känner man igen stråken och det som kännetecknar honom som artist. Däremot är Be More Kind musikaliskt mer dämpad än tidigare plattor. Lite mer allvarlig, slow och andas ett något snällare sound.

Den tydligaste passningen till tidigare albumsläpp är ”1933” och ”Braveface”. De skulle lika gärna kunnat ha befunnit sig som spår på Positive Songs For Negative People från 2015.

Frank Turner har alltid varit känd som den eviga liveartisten. Som bor på vägarna och aldrig slutar turnera. Och då menar jag aldrig. Kväll nummer 2166 i ordningen genomfördes för bara fyra dagar sedan i Leicester, England. Med sig har han också det eminenta backupbandet The Sleeping Souls. Går man på en konsert med Frank Turner så får man, förutom musiken, en show med energi som kan last a lifetime. Tro mig. Jag bevittnade det själv på Debaser Medis 2016. Och även om nya plattan lutar mer åt det allvarliga hållet är jag fullkomligt säker på att den även funkar live.

Be More Kind öppnas med ”Don’t Worry” och avslutas med ”Get It Right”. Däremellan byggs plattan upp, med en smart och ödmjuk låtlista. Det är en fullängdare som får en att känna sig mindre ensam och det är värt en hel del om du frågar mig.

[Xtra Mile Recordings, 4 maj]

7