Sampha – Process

sampha-process

Sampha har smugit sig allt närmre strålkastarljuset efterhand som han gästat på låtar av Solange, SBTRKT, Drake, Jessie Ware, Kanye West med flera. Men eftersom jag inte haft blicken riktad åt just det hållet har jag missat Samphas intåg i R&B-världen. Det var först på Solanges ”Don’t Touch My Hair” jag hörde namnet och kollade upp hans tidigare EP:s. Samphas säregna stil föll mig i smaken och nyfikenheten på fullängdaren Process har därför varit hög.

Med Process får jag äntligen den fullt utvecklade presentation av Sampha jag trånat efter. Skivan öppnar upp otroligt starkt med låten “Plastic 100°C” där de Zelda-flirtande tonerna från harpan som obemärkt sätter sig på hjärnan blandas med Samphas självsäkra sångmelodi. Låten bygger sakta upp en kraftfull känsla, som sedan skickas vidare till låten “Blood On Me” och jag stänger av allt runt omkring mig och låter mig bli helt uppslukad av musiken.

Jag skulle vilja beskriva musiken på Process som känslofylld R&B med kraftiga indie-inslag, som sätter ett mer personligt djup i musiken och samtidigt förstärker texten på sådant sätt att jag automatiskt tar in varje ord. Sen märker jag även hur sjukt svag jag är för den London-klingande dialekten som smått bryter igenom i den i övrigt fruktansvärt lena sången.

Sampha lyckas variera indie-inslagen olika mycket i låtarna och ibland tona ner det helt och hållet. Som i låten “(No One Knows Me) Like The Piano” –  som ni kanske kan gissa är en låt med fokus på piano. När man vet om att Samphas mamma gick bort i cancer under skapandet av skivan blir den här låten extra känslofylld. Den otroligt fina melodin från pianot tillsammans med den personliga texten skulle ge en empatilös människa rysningar.

Den enda negativa tanke jag har kring Process är att skivan är för kort, inte på ett “åååh-den-är-så-bra-ge-mig-mera”-sätt, utan snarare att den känns avkapad. Som att skivan slutar mitt i. Jag har lyssnat igenom albumet ganska många gånger nu, men varje gång “What Shouldn’t Be?” slutar blir jag lika förvånad. Det känns verkligen som att det ska komma en till låt, men icke.

Process är en av de bästa plattorna som kommit sen årsskiftet och lägger en hög ribba för R&B-musiken 2017.

[Young Turks, 3 februari]

8