Stilfull och sårbar Solange på Way Out West

Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

Efter att festivalen inledningsvis kantades av avhopp från viktiga bokningar som Cardi B, Snail Mail, Julien Baker och Broken Social Scene var det många som oroades för om hon verkligen skulle dyka upp. Redan 2013 var Solange klar för att spela på Way Out West. Bara veckor innan festivalen var hon tvungen att ställa in.

Men till sist står hon där, redo för att leverera en storslagen final och sin allra första spelning på svensk mark. Superstjärnan Solange trotsar både oväder och avbokningsrykten när hon strax efter utsatt tid tar plats som festivalens allra sista artist på Flamingo-scenen.

Konserten inleds stämningsfullt med ”Down With the Clique” från senaste fullängdaren When I Get Home. I mars släppte Solange hyllade albumet som är en hyllning till hemstaden Houston och fritt blandar spirituell jazz, ambient, och 70-talssoul.

Det är tydligt att detta inte är en artist som bryr sig om konventioner eller pekpinnar om hur en artist ska eller bör agera. Solange har länge kallats för en oslipad diamant. Jag hoppas verkligen att hon aldrig låtar sig slipas och fortsätter vara lika stilfull, autentisk och sårbar som denna kväll.

Trots att detta inte är första gången jag ser Solange live känns det fortfarande oförutsägbart. Även under de mer stillsamma delarna lyckas den showen, estetiken och närvaron hålla kvar intresset. En suggestiv ”Cranes in the Sky” blir till en av kvällens höjdpunkter.

Även när koreografin brister vänder hon detta till sin fördel och tar med sig publiken i spontandans. Komplicerade vokalprestationer i ”Dont Touch My Hair” varvas med allsång i ”Binz”. Och lagom till megahiten ”Losing You” är vi redo att släppa loss och dansa som att det inte fanns någon morgondag.

Vi bjuds på extranummer med ett medley bestående av ”Rise/Taking on the Light” som blir en värdig avslutning. Jag kan inte minnas någon headliner som levererat en bättre show sedan Prince magnifika spelning 2011. Tills sist är det ingen som bryr sig om vem hon råkar vara släkt med.