Hallå där… Tjim!

Press

Duon Tjim är aktuella med debutalbumet Late Night Activities och detta är en sprudlande skiva fylld till bredden med lo-fi-garage, härliga melodier och avslappnad attityd. HYMNs Daniel Andersson kontaktade bandet för att kolla läget.

Hej! Vilka är Tjim?

– Tjim är hämnd. De tror att Tjim gömmer sig bland skuggorna, men Tjim ÄR skuggorna. Men vi är också Felix och Herman AKA Skatan och Brevbärarn AKA Boken och Beebo AKA Ebba Skön och Treriksröset, och så vidare. Gör musik. Bor i Stockholm. 

Ni spelar lo-fi-inspirerad indierock. Hur blev det så? Har ni alltid lyssnat på denna typ av musik?

Felix: – Det var faktiskt hiphop som fick mig att älska musik, när jag var runt 13 år. Jag började göra massa sample-baserade beats vilket vidgade min musiksmak otroligt mycket. Indierocken upptäckte jag mer när vi startade band i gymnasiet. Att det vi gör nu är lo-fi kommer delvis från att vi lärt oss spela in själva och gjort i princip hela albumet i ett sovrum, men det har också med att vi gillar det soundet. Det som jag tycker är intressant med lo-fi är att det visar att musik inte behöver vara perfekt för att vara bra. Det får vara skit och det kan till och med vara bättre om det är det. Det är lite som när Bob Dylan eller Håkan Hellström sjunger. Vissa tycker att de knappt kan sjunga, men det är ju det som är spännande. 

”Vi uppskattar all sorts musik och drar mycket inspiration från andra musikgenrer än rock”

Herman: – Jag tror att vi båda kände att rock var det roligaste att spela när vi skapade bandet och därmed blev våran musiksmak formade efter det. Vi uppskattar all sorts musik och drar mycket inspiration från andra musikgenrer än rock. Båda känner att tänka på musik i genrer är lite förlegat, vi vill blanda hej vilt.

Berätta om era inspirationskällor?

Felix: – På vårt album så hör man ganska tydligt att vi blivit inspirerade av The Hives, Moldy Peaches och Jonathan Richman. Egentligen har vi snott allt som har med 2000-talets garagerock-revival att göra. Mer av det soundet lär förekomma, men jag skulle inte vara så förvånad om vi blev en jazztrio om två år. Många av mina favoritartister är de som ändrat sound med jämna mellanrum; Thåström, André 3000, MGMT och Tyler, The Creator

Har ni samma musiksmak eller får ni kompromissa i skapandeprocessen? 

Felix: – Vi har ändå liknande smak. Vi båda lyssnar på mycket olika typer av musik, och när vi spelar upp låtar för varandra är det sällan vi inte gillar det vi hör. 

Herman: – Vi bestämmer vilken sorts känsla och sound vi vill åstadkomma när vi skriver musiken och därför har vi inte alls haft något problem att vi vill olika saker. Vi kommer båda med idéer, men det är svårt att säga nej till något innan man har prövat och ser hur det låter. 

Debutalbumet Late Night Activities släpptes nyligen. Hur var processen fram till releasen?

Felix: – Det började alltid med att jag påbörjat en låt. Ibland hade jag bara en text, ibland hade jag bara ett riff, ibland hade jag en helt färdig låt. Om det inte var någonting färdigt så satte sig jag och Herman ner och lekte runt tills vi hittat något vi tycker om. För ”Sally Burger” så hade jag bara ett riff, jag och Herman skrev klart låten på en kväll. ”Out the Door” skrev jag klart helt, men han fick skriva en basgång. När en låt var färdigskriven så spelade vi in den på min dator. Filosofin bakom mycket av albumet är att det inte behöver vara perfekt. ”Out the Door” spelade jag in med min telefon till exempel. Även allt utanför låtarna har vi gjort själva. Vi gillar verkligen DIY grejen. 

Herman: – Vi har verkligen gjort allting utan professionell hjälp, all inspelning är gjord hemma i mitt rum och albumet är mastrat av våran kompis/extra gitarrist. Båda gillar även att jobba med video och film och har därför gjort musikvideos till några av låtarna, det är kul att kunna blanda medier och sätta musiken i en kontext.

Vad betyder albumtiteln? 

Felix: – Vi tog det mest för att det lät bra och en av låtarna har samma titel, men jag kände också att många av låtarna har en natt-känsla eller handlar om saker som händer på natten. 

Hur länge har ni skapat musik tillsammans?

Felix: – Sen trean i gymnasiet, så drygt fyra år nu. 

Vad händer i vår? 

Felix: – Vi har satt ihop ett band och förbereder oss för att för att spela live. Inga spikade datum än men vi ser fram emot att ha jävligt kul.