El Huervo & Ratvader vidgar de musikaliska vyerna

Press

Göteborgsduon El Huervo & Ratvader är ett spännande projekt, där bland annat indiska fältinspelningar och elektronisk popmusik förenas till ett, vilket leder till en unik ljudbild som väcker fascination och nyfikenhet.

Samarbetet inleddes genom att duon arbetade tillsammans med musik till olika tv-spel – om detta hörs får ni avgöra genom att lyssna på duons aktuella album Sambandh. Lyssna nedan och ta sedan del av Daniel Anderssons intervju.


Vad kännetecknar er musik?

Oscar: – Tror både El Huervo och Ratvader har relativt individuella sound. Men tillsammans möts vi i puls, electro-akustiska produktioner, val av instrument och eftertanke. Vi gillar båda att arbeta med många lager i musiken för att göra omlyssningar intressanta; faktiskt en nödvändighet om man vill uppleva hela dess spektra.

Vilka är era musikaliska förebilder?

Niklas: DJ Krush, Nujabes, Eluvium. Bubblare: Damon Albarn

Oscar: – Något föränderligt för mig men en skiva som hänger med sedan barnsben är Georg Reidels “Nu sjunger näktergalen”. Just nu lyssnar vi tillammans på Jóhann Gunnar Jóhannssons Arrival-soundtrack. Philip Glass insats i True Man Show är en annan godbit som går varm.

”En tydlig målsättning var att skapa ett verk/resa som lyssnaren ska vilja uppleva från början till slut”

Har ni satt upp några målsättningar för projektet?

Niklas: – Vi ville förena våra hjärtan och hjärnor i en förutfattad idé om att de skulle sammanfläta på ett bra sätt. Vi hade även som mål att använda Oscars hundratals gigabytes av inspelade ljud från världens alla hörn där Indien var en av de inspelningar vi utgick mest ifrån. En tydlig målsättning var att skapa ett verk/resa som lyssnaren ska vilja uppleva från börja till slut.

Hur träffades ni?

Oscar: – Den långa historien innefattar galej i Skövde runt 2007 och förfriskande drycker samt hångel. 

– Den kortare är en härlig konstnärlig vänskapsresa som innehåller en väldig mycket spelskapande, en del popcorn, Sunne, Schweiz, spiritualism, inspiration och samtal. Helt enkelt ett pågående liv vid varandras sida.

Hur gick inspelningen av ert nysläppta album Sambandh?

Oscar & Niklas: – Skivan skapades på olika håll och platser i Sverige samt Schweiz där det hela även tog sin början. Sitta ner och kötta en vecka i sträck samtidigt som vi utsätter oss för diverse livsnjutar-situationer så som sista doppet, köpa nyskördad majs, filosofiska samtal och promenader i Josefinelust naturreservat samt Bohuslänska stenbrott. Sedan avslutade vi inspelningarna i studion med Agnes Högberg på fiol.

”Detta är faktiskt första skivan vi skriver helt tillsammans”

Berätta om skivan? Vad är det som skiljer denna från era tidigare släpp?

Oscar: – Detta är faktiskt första skivan vi skriver helt tillsammans. Tidigare har vi släppt musik på varsitt håll och möjligtvis lagt oss i samt influerat varandras arbete.

Niklas: – Ett försök att släppa på egot och utgå från ett tema.

Oscar: – Niklas och jag har haft ett nära kreativt utbyte och samarbete under lång tid och det känns som att de 10 + åren nu gjort oss mogna att ta oss an denna kreativa utmaning.

Vad vill ni förmedla med era låtar?

Niklas: – Musik är magi, och magi är praktiken att förändra människors verklighetsuppfattning genom känslomässigt stimulans. Varje låt är ett försök att försätta lyssnaren i ett speciellt känslomässigt tillstånd. Det fungerar på oss, nu får vi se om det fungerar på andra! Vi vill även försöka transportera folk bortom vardagen genom att använda ljud från exotiska platser och på vis även skapa en känsla av samband.

Oscar: Det som är fantastiskt med ljud är att det inte ger hela bilder. Ljud är ett komplement till sinnet och din kreativa fantasi, vilket också gör det till det perfekta redskapet för vardaglig verklighetsflykt. Ljud är ett starkt associations-sinne och och det går inte att värja sig mot dess effekt. 

Kan ni utveckla er förkärlek till Indien och Japan?

Oscar: – Om du tar Japan Niklas så tar jag Indien?

Niklas: – Japan och Sverige liknar varandra på många sätt i och med att deras invånare ofta är inbundna och blyga. Detta bäddar för ett rikt inre liv, vilket kan komma till uttryck genom vidskepelse och kultur. Personligen tycker jag det blir väldigt intressant. I Japan är man väldigt duktiga på att sammanföra logik och själslig praktik. Sedan är samurajer coola och ramen jävligt gött.

Oscar: – Jag tror att det som gör Indien till ett sådant fantastiskt land för mig är det galna kontrasterna. Har aldrig varit så stressad, rädd och förvirrad samtidigt som jag även känt mig fascinerad, kärleksfull och ödmjuk som när jag var där. På något sätt var det en kakafoni och harmoni i samklang som nog golvade mig. Summerat: som att äta den bästa indiska måltiden du någonsin ätit på ett tak i Jaipur, för att någon timme senare springa till toaletten med tron att du bajsat på dig.

Går det att koppla er musik till Göteborg på något sätt?

Niklas: – De regnar mycket så man får mycket tid till att sitta inne och pilla på sin skit.

Jag har spelat en hel del Steam World Dig 2 och detta spel har du Niklas, satt din musikaliska prägel på. Hur återspeglas denna erfarenhet El Huervo och Ratvader?

Oscar: – Både jag och Niklas har jobbat och jobbar med spelmusik, vilket såklart färgar och lämnar spår efter sig. De handlar nog inte så mycket om att spelen har satt en prägel på oss som att vi har satt en prägel på spelen. Någonstans är det väll vår uppgift och det vi i allafall gemensamt strävar mot?

Niklas: – Det är kul att få referensmaterial som följer alla troper från uppdragsgivaren, fullständigt skita i dem, och leverera över förväntningarna. Man är lite trött på att tv-spelsmusik skall vara tv-spelsmusik. En duktig konstnär ska kunna hitta inspiration även utanför sitt eget verksområde.

Oscar: – Ju snabbare vi suddar ut gränserna mellan tv-spel och musik kommer vi få intressantare resultat i framtiden. 

Vad händer framöver?

Niklas: Vi arbetar just nu intensivt på ett passionsprojekt; ett spel vi kallar Ultros där vi hoppas kunna förena alla våra högtflygande tankar. Likt Alejandro Jodorowskys orealiserade film Dune utspelar det sig i en psykedelisk sci-fi värld där hoppas kunna förändra spelaren på djupet.