Rey D’Asian är här för att spela spelet

Foto: Paul Edwards

Stockholmsbaserade Rey D’Asian, tidigare känd som Rey Mayari, släpper idag sommardängan ”Say Yes”. Singeln är en spirituell poplåt där han visar upp en mer ofiltrerad sida av sig själv än tidigare. HYMN tog ett snack med artisten inför släppet.

Berätta lite om dig själv och din musikaliska bakgrund!

”När jag var 15 år fick jag möjligheten att jobba med musiken här i Stockholm”

– Jag är 20 år, född i Wisconsin, USA men uppvuxen i Sundsvall i Norrland. Det har alltid känts naturligt för mig att stå på scen, och ända sen jag var barn har jag tagit varje chans jag fått att få stå i rampljuset. När jag var 15 år fick jag möjligheten att jobba med musiken här i Stockholm och blev den fjärde medlemmen i boybandet QUEST. Vi blev signade av ett stort skivbolag och jag fick snabbt lära mig hur musikbranschen fungerade. Jag tillbringade stor del av dagarna i studion, och det var där jag upptäckte min passion för att skriva musik.

Hur kommer det sig att du bytte artistnamn och varför valde du just Rey D’Asian? 

– Jag vill inte ta mig själv för seriöst, för mig är mitt artisteri så mycket mer än att bara släppa musik. Jag gillar att skapa olika karaktärer och miljöer i min konst, och jag ville helt enkelt ha ett namn som gick mer ihop med mitt alter ego. En gnutta drag och camp i och med att det är en ordvits, en referens till mitt ursprung men även en hyllning till D’Angelo på sättet det är stavat. Därför valde jag Rey D’Asian! Samt att jag vill att min musik och konst ska vara som strålning/radiation och sprida energi.

Kan du säga något om singeln ”Say Yes”?

– Under karantäntider och med allt som händer i världen tror jag vi alla har behövt tänka om, reflektera och bearbeta gammal skit som vi har skjutit upp. Jag har, precis som många andra, en hård inre kritiker inom mig som säger att jag och det jag gör inte är bra nog. Men jag vill inte låta den styra, varken mig eller min musik, och det var därför jag skrev den här låten.

– ”Say Yes” är en låt med hög frekvens som är en sorts påminnelse till mig själv att stanna upp, andas och leva i nuet. Jag försöker vara snällare mot mig själv, manifestera dit jag vill komma, vara uppmärksam på möjligheter och lita på att vi alla leds i den riktningen det är tänkt.

Foto: Paul Edwards

Du EP-debuterar i höst – vad kan vi förvänta oss av den?

– Ni kan förvänta er ett tydligt genomgående tema och koncept med mycket visuella inslag. Jag vill inte avslöja för mycket men som en liten ledtråd kan jag säga att jag är här för att spela spelet

Har du haft några speciella musikaliska förebilder du vill nämna?

– Jag hämtar inspiration från allt möjligt verkligen, men mina två största musikaliska inspirationskällor är nog Victoria Monet och D’Angelo. Victoria sätter de exakta orden på känslor, ibland känns det som att hon kan läsa mina tankar. Och det enda jag kan säga om D’Angelo är att han är en IKON!


Förutom EP-släpp – vad händer framöver?

”Just nu är saker rätt oklara för de flesta tror jag, men jag försöker att inte övertänka”

– Det återstår att se, men jag är peppad inför framtiden! Just nu är saker rätt oklara för de flesta tror jag, men jag försöker att inte övertänka saker för mycket. Jag kommer fortsätta att fokusera på att skriva mycket och jobba vidare på ny musik. Jag jobbar på det sättet, att om en låt känns bra så släpper jag och mitt team det relativt snabbt. Det brukar bli ganska spontant.

– I sommar kommer jag att göra musikvideor som kommer släppas i samband med EP:n. På min Instagram @reydasian uppdaterar jag om allt nytt som händer!

Lyssna på ”Say Yes” nedan: