Vero kämpar för att ta patent på ROCK

Foto: Hanna Rubensson

Foto: Hanna Rubensson

Stockholmstrion Vero släppte tre riktigt starka singlar under 2017. På lördag spelar de på Popagandas vårfest tillsammans med Hurula, Holy Now, Pale Honey, Sibille Attar och Brödet. På festen spelar bl.a. HYMN, PNKSLM och Heaven Up Here skivor, så det lär bli gott om fantastisk musik både från scenen och dj-båset. HYMN ställde några frågor till Vero.

Jag hörde att ni är i studion och jobbar med ny musik – hur långt har ni kommit?

Amanda Eddestål: – Just nu leker vi bara runt mest. Vår A&R kommer väl få magkatarr när han får lyssna på det nya (#förlåtDavid), det är slow boogie, acidsynthar, tryckare, linedance-gitarrer, körer på körer…

Julia Boman: – Jag misstänker att jag blivit maximalist.

”Vår A&R kommer väl få magkatarr när han får lyssna på det nya”

Amanda: – …obehagliga texter, total otrygghet.

Hur brukar ni arbeta i studion?

Amanda: – Musikalisk råttkung. Vi sitter oftast tillsammans alla tre och arbetar omlott. Vi byter instrument hit och dit hela tiden i studion och tar vid där någon annan avslutat.

Clara Gyökeres: – Vi jobbar med en låt i taget, spelar om den, justerar ljud, modifierar om. Vissa dagar är vi mer lekfulla, andra mer seriösa.

Skriver ni låtar alla tre?

Clara: – Ja, alla tre skriver text. Vi verkligen bara sätter oss ner och skriver, det brukar gå snabbt att få en text klar eftersom alla låtar och meningar är våra egna.

Bästa giget ni körde 2017?

Amanda: – Det bästa giget var det vi styrde själva på Melodybox i höstas. Det var så extremt avslappnat att spela där eftersom att vi hade jobbat hela dagen med dekor, burit öl och hållit koll på alla andras soundchecktider. Det kändes som att vi styrde hemmafest och sen ”råkade” vi gå upp på scenen.

Julia: – Sen stod vi plötsligt på scen och folk skrek. Och det var bäst ljud. Tack Nikolaj.

Finns det någon svensk scen som ni känner att ni är en del av?

Clara: – Nej, det känner jag inte att vi är.

Julia: – Varje gång någon ska dra en parallell mellan oss och andra band/artister blir referenserna väldigt olika. Vi har hört att vi låter som Beastie Boys, Elastica, Cardigans, Garbage, HAIM, David Bowie, Nine Inch Nails.

Berätta om er klubb Swedish Rock’n’Roll Club.

Amanda: – SRNRC är en klubb vi har tillsammans med vårt studiokollektiv för rock’n’roll-älskande musiker som agerar klubbkoncept och bokningsservice.

Julia: – Det kommer att bli fler kvällar det här året där vi ska bjuda in fler band. Vi tar det lugnt så att inte samtliga går in i väggen, men vi planerar för fullt. Band har hört av sig och det är superkul, skriv till oss på vår facebooksida eller till vero.band@hotmail.com om ni vill spela.

Vad är det bästa med Stockholms klubbscen?

Julia: – Att saker börjar hända. Klubbar startas, DIY-scenen växer, folk har tröttnat på att ha tråkigt och tar saken i sina egna händer.

”Folk har tröttnat på att ha tråkigt och tar saken i sina egna händer”

Vad har ni för planer för 2018?

Amanda: – Vi ska låta den här råttkungen till EP få växa. Den ska matas och vattnas.

Clara: – Om ni inte vet vad det är kan ni bildgoogla.

Julia: – Nej, gör inte det.

Amanda: – Ah, skämt åsido…

Clara: – Vi ska spela i hela världen.

Julia: – Och vi ska väl fortsätta kämpa för att ta patent på ordet ROCK.