Hardcore Superstar: ”20 år som band är det inte alla som får”

Hardcore Superstar släpper ny platta i vår och i helgen var de ett av banden som spelade på House of Metal-festivalen i Umeå. Christoffer Jonsson intervjuade sångaren Jocke Berg i samband med detta.

Jag träffar Jocke Berg, sångaren i Hardcore Superstar, på Folkets Hus i Umeå. När vi sätter oss ner pekar han på mina shorts och frågar om jag vet om att det är vinter ute. Jag förklarar att mina byxor blev nermjölade av min ena son när vi skulle göra dumplings. Vi kommer in på barn och det visar sig att våra barn är i samma åldrar. Jocke öppnar upp sig på direkten och jag känner att det kommer bli en trevlig intervju.

Hur känns det att spela på House of Metal?

– Jo, det är ju inte första gången vi är här, vi spelade ju för några år sedan också, när fan var det då?

Vilka andra spelade då?

– Soilwork, jag gick fan upp på scen och körde med dem…

Kan det ha varit 2007?

– Ja. Oj, är det så länge sedan alltså? Shit!

Vad föredrar ni att spela på, vanliga gig eller festivaler?

– Festivaler, helt klart, men vanliga gig är riktigt skoj också. Vi var i Sandviken igår och jäklar vad publiken körde hårt där. 600 pers som öste.

Vad är bäst med festivaler då?

– Det är ju att du kan vara helt civil efter spelningen. Ta en öl i baren och gå omkring lite salongsberusad och se på banden. Som en vanlig besökare.

Majoriteten av banden här är ju death metal och liknande, känns det som att ni är lite outsiders på festivalen?

– Jo, det är väl lite väl mörkt kan man tycka. Men Hardcore Superstar blir väl bandet som sätter lite rosa färg på House of Metal. Samtidigt är The Haunted och At The Gates två av mina favoritband att se, så för mig är det helt ok!

Det ryktas om ett nytt album i år. Hur ser planerna ut?

– Ja, plattan är klar. Vi började spela in den efter vår turné i höstas. Körde några veckor i studion och sedan drog vi till USA och mixade den tillsammans med Joe Barresi som nyss mixade Slipknots senaste platta. Vi blev helt klara med den nu 10 januari. Vi har väl planer på att släppa den i april. Vi tänkte ta en liten klubbturné också och spela plattan live rakt igenom.

Kör ni bara plattan då?

– Ja, plus fem av våra mest populära låtar. De låtar som publiken kräver liksom, hehe.

Har ni hunnit döpa skivan?

– Ja, HCSS kommer den att heta. Enkelt och lätt att komma ihåg.

Kör ni på den klassiska Hardcore Superstar-stilen eller prövas det något nytt?

– Den nya skivan är väldigt mörk, den mörkaste av alla våra skivor. Speciellt en låt som är över sju minuter lång.

Vad beror det på att den har blivit så mörk då?

– Alltså, man ska väl inte tro att det är en jättedyster platta. Det är ändå Hardcore Superstar liksom. Det är rockigt och sen med min jäkla röst på det, haha. Men jag skulle väl säga att det är inte party rakt igenom.

Kan du berätta lite om hur det var att spela för ett utsålt Whiskey a Go Go i Hollywood?

– Ja, alltså det är ju en skitklubb egentligen – men en kultsymbol. Den har lång historia och har haft stora band i 50-60 år, så på så sätt är det ju häftigt, speciellt när ägaren berättar att stället inte varit utsålt på över en och en halv månad. Så kommer vi från Sverige och säljer ut.

Vad berodde det på då?

– Förmodligen på att vi inte lirat i USA på över tio år. Så det har byggts upp ett tryck och man passar väl på att komma när vi väl spelar.

Ni har ju spelat alla sorters turnéer som finns, men vad föredrar ni? Europa, USA, Sverige?

– Nu fick vi ju lite smak för USA när vi var där. Men skulle vi köra en USA-turne så måste det vara en riktig turné. Vi kan inte konka omkring i en gammal van längre. Det är vi alldeles för gamla för.

Ja ni har ju spelat i 18 år, det blir snart 20…

– Va, nej 16? Vi började 98?

Fast er första skiva släpptes 1997!

– Ja fan, 97 började vi, och nu är det 2015. Oj, vad gammal jag blev nu!

Skulle Jocke 1997 känna igen sig i Hardcore Superstar 2014?

– Haha, Jocke 97, jäklar vilken novis man var då. Man skulle bli rockstjärna. Det var det enda man hade i huvudet. Det blev man väl till viss del men, ja det vet ju du, man är alltid pappa först. Det är så jag ser mig. Jag är en pappa.

Vad har förändrats under åren?

– Man har blivit ödmjukare, helt klart. Man ser världen med nya ögon.

Hur funkar pappalivet kombinerat med rockstjärnelivet?

– Bra, tycker jag. En rolig grej är till exempel att min dotter som är tio bast hörde att några på skolan spelade en Hardcore Superstar-platta och hon sa “det är min pappa som sjunger”. ”Nä, det är det inte alls det, håll käften”, hade de svarat. Så nästa dag när jag lämnade av henne frågade hon “pappa kan inte du följa med in?”. ”Visst”, sa jag och när vi kom in så pekade hon på mig och sa “här har ni honom“. Alla bara gapade. Så hon utnyttjade mig lite där, men det tycker jag bara var rätt, haha.

Kommer ni göra något speciellt när bandet fyller 20?

– Ja, något måste vi ju göra. Inget är planerat än men 20 år är stort. Fatta att det är halva mitt liv! 20 år som band är det inte alla som får. Nu har ju vi haft turen att kunna leva på musiken i några år och det är inte heller så värst vanligt som band. Men det har varit ett hårt arbete.

Ni släppte ett gäng DVD:s kring 2007, kommer vi få se någon ny sådan snart?

– Vi har alltid det i åtanke. Det är skoj och får vi ett bra tillfälle kommer vi ta det. Det tar rätt mycket tid och arbete, men vi hoppas att kunna ge ut något senare.

Efter mina frågor är ställda kommer Rockfotofotografen Oskar Sandström och Jocke tar över frågestunden. Han börjar att ställa en massa frågor om kameror och undrar varför fotograferna i diket alltid riktar bort kameran just innan de ska ta en bild. Oskar förklarar att det har med att ljuspunkten att göra och att fokus ändrar plats då. Det blir häftigare bilder.

– Jaha, då vet jag. Jag har nämligen börjat göra det med min tjejs kamera när jag fotar. ”Varför gör du så?”, frågar hon och jag brukar svara att ”jag vet inte, men alla som fotar oss gör så”.

Åldersnojan tränger sig på igen när Oskar berättar att han såg Hardcore Superstar live när han var tolv år.

– Tolv? Hur länge sedan var det?

Oskar svarar att det måste varit tolv-tretton år sedan och Jocke tittar på mig och småler:

– Ja, man mår ju inte bättre av att höra det här, haha.

Se Hardcore Superstar live:
9/4 – Sticky Fingers, Göteborg
10/4 – Fryshuset, Stockholm
11/4 – Tivoli, Helsingborg