Inga fler hemmagjorda skivor för The Drums

Jonathan och Jacob tycker att det är skönt att dammet har lagt sig kring The Drums, men den högljudda hajpen lämnade en större självmedvetenhet efter sig.

– När vi spelade in den första skivan visste vi inte ens om att vi gjorde en skiva. Nu visste vi att människor skulle lyssna och därför gjorde vi en allvarligare och ärligare platta.

– Att veta att någon faktiskt skulle lyssna på vad vi gjorde nu tvingade oss att fokusera mer, berättar Jacob. Det var konstigt.

– Vi tänkte faktiskt kalla albumet för Weird för att allt i våra liv blev konstigt. Jag gick från att arbeta i en skoaffär till att vara på NME:s omslag på sex månader. Det var väldigt konstigt, speciellt för ett band som gör tekniskt dåliga skivor. Jag älskar hur vår musik låter, men den når inte riktigt upp till den kommersiella standarden.

När andra albumet skulle spelas in tog bandet en paus från varandra och arbetade med musik på varsitt håll. De träffades när de hade nya idéer att komma med och vidareutvecklade dem tillsammans.

– Vi är inte ett av de där banden som säger ”vi träffas på lördag och jammar”. Det skulle göra oss riktigt deprimerade. Det kanske funkar för vissa, men för oss känns det som att göra musik baklänges, speciellt om man gör popmusik. Jag skulle faktiskt inte ha något emot om det inte fanns några jamband över huvud taget, säger Jonathan.

– Det är alltid stora egon involverade i jammingprocessen, såna som bara är ute efter att komma på det coolaste man kan komma på. Vi bryr oss inte så mycket om att vara coola. Jag gör hellre musik som är introspektiv och speciell än spännande och cool.

Portamento spelades in i Jonathans kök hemma i New York, men även fast han är nöjd med resultatet är upplevelsen inget han vill göra om.

–  Jag behöver separera mitt liv från mitt arbete. Det blev jobbigt att sova i min lägenhet på grund av att vi spelade in där. Om jag vaknade upp under natten och såg en inspelningssession öppen på datorn började min hjärna att arbeta och jag fick ingen sömn, så vi ska inte spela in i min lägenhet längre. Det beslutet är en ren överlevnadsstrategi från min sida.