Death from Above – Outrage! Is Now

DFA_OIS_1080

Snablar vad det svänger om Death from Above. Åtminstone då och då. Efter två album som tonsatt begreppet ”Fullt ös, medvetslös” verkar den kanadensiska duon ha bestämt sig för att ta reda på i vilka andra riktningar det högljudda trummorochbasprojektet går att styra. Resultatet Outrage! Is Now innehåller därför såväl några av bandets mest explosiva stunder som några av de mer passiva.

Okaraktäristiskt sävliga ”Statues” eller den kommersiellt gångbara indierockrefrängen i ”All I C Is U & Me” tillhör knappast musikårets höjdpunkter. Intentionen däremot, viljan att förnya sig, är värd all beundran. Ibland, när Death from Above träffar rätt i ytan mellan det band de vet att de är och det band de vill undersöka om de kan vara, uppstår albumets verkligt spännande ögonblick. Singeln ”Never Swim Alone” och titelspåret är utmärkta exempel på detta.

Dock: bäst är Jesse F. Keeler och Sebastien Grainger fortfarande när de låter som ett okontrollerat barslagsmål mellan Charizard och Wilson Fisk. När det plötsligt känns betydligt svårare än vad det borde vara att säga vilket instrument som gör vilket ljud. När rocken är så hård att musikspelaren behöver tandskydd.

Jag menar; lyssna bara på öppningsnumret ”Nomad”! Men var för allt i världen beredd på att ducka.

[Last Gang, 8 september]

7