Four Year Strong – Four Year Strong

Fyra år har gått sedan tredje plattan In Some Way, Shape, Or Form släpptes och efter en kortare paus från musiken är Four Year Strong nu hittat tillbaka till rampljuset med en fjärde platta. En självbetitlad skiva med årets kanske mest psykedeliska omslag.

Den kortare pausen verkar ha låtit dessa skäggiga gossar finna vad som tidigare har legat dolt, en sorts självsäkerhet i musikskrivandet. Att våga ta det där extra steget med råheten i gitarriffen, men ändå lyckas fånga upp lyssnaren med en smittsam och peppande sång. Det känns som att de hittat sig själva lite grann. Kanske är det just därför plattan också heter Four Year Strong?

Skivan öppnar med ett brusigt sökande på en radio som sakta men säkert letar sig fram till “Radio Four Year Strong”, och sen smäller det. Första låten ”I Hold Myself In Contempt” tänder en minneslåga till Enemy Of The World-plattan och skulle lätt kunnat vara en av hitlåtarna på den skivan. Att öppna med en så stark låt kan vara lite småkorkat om de följande låtar inte håller måttet. Som tur är har Four Year Strong planlagt denna skiva in i minsta detalj. Följande låt ”We All Float Down Here” fortsätter att lyfta plattan. Sedan byter skivan riktning till en lite lugnare och feelgood punkkänsla med låtarna ”Wipe Yourself Off, Man. You’re Dead” och ”Stolen Credit Card!” och successivt kommer man tillbaka till den gladare och hitvänliga stilen.

Det tar inte lång tid för mig som filmnörd att se den lilla röda tråd som går genom låttitlarna, ”I Hold Myself In Contempt” (Liar, Liar), ”We All Float Down Here” (IT) och ”Here’s To Swimmin With Bowlegged Women” (Jaws). Låttitlarna är döpta efter kända och mindre kända filmcitat, som ett härligt litet påskägg.

Anledningen till varför Four Year Strong funkar så bra är deras smarta mix av sångare. Alan Day och Dan O’Connor varvar snyggt med lead vocals samtidigt som Joe Weiss står för backing vocals. Alla tre röster ihop passar med varandra samtidigt som de är väldigt egna och fyller i de små luftfickor som annars skulle kunna finnas.

[Pure Noise, 2 juni]

8