A$AP Rocky – AT.LONG.LAST.A$AP

Hajpen var total när A$AP Rocky skulle släppa sitt debutalbum 2013. 2011 hade internet fullkomligt exploderat när Harlem-rapparen släppt mixtapet Live.Love.A$AP samt videon till singeln ”Purple Swag”. Men så när fullängdaren LONG.LIVE.A$AP kom levde den inte riktigt upp till förväntningarna. Trots guldkorn som ”Goldie” och ”F**kin’ Problems” (med Drake, 2 Chainz och Kendrick Lamar) som tog Rocky in på Billboard-listan var plattan högst ojämn. Därför har det varit en lång väntan på uppföljaren AT.LONG.LAST.A$AP, som släpptes en vecka tidigare än väntat. 26-åringen har, precis som på föregångaren, samarbetat med några av hiphopens största namn. Bland annat har Kanye West, M.I.A, Schoolboy Q, Lil Wayne och Juicy J haft ett finger med i spelet. Men flest gånger, på hela fem stycken spår, hör vi den i princip okände Joe Fox som A$AP träffade av en slump på gatorna i London.

Hiphopkollektivet A$AP Mob skakades av en stor tragedi i januari i år då gruppens visionär och kreativa geni A$AP Yams avled efter en överdos, bara 26 år gammal. Yams grundade kollektivet och ses som ansvarig för bland annat Rocky och kollegan A$AP Fergs framgångar samt för det genrebetydande soundet som växt fram de senaste åren hos dem. Därför känns det extra fint att Yams medverkar på albumets sista spår, ”Back Home” tillsammans med Mos Def och A-Cyde (han står även som exekutiv producent för plattan). Men att Rocky klarar sig utan Yams är det inget snack om, även om livet och musiken kanske inte kommer ta samma självklara uttryck som den hade om Yams fortfarande hade varit i livet.

– Jag känner mig inte ensam. Men jag saknar honom, säger Rocky i en intervju.

Redan i januari fick vi förstasingeln ”Lord Pretty Flacko Joyde 2” och sedan dess har vi kunnat lyssna på tre spår till från skivan: ”Everyday” (som innehåller en sampling av en bluesig Rod Stewart och med nyinspelad sång från Miguel), ”M’s” (med en gästvers av Lil Wayne) och ”L$D”. Sistnämnda är progressiv för att vara Rocky, eftersom han för första gången sjunger genom en hel låt. Låten är kärleksförklaring med tydliga drogreferenser, och precis som man antar skrevs den under en LSD-tripp. Droger och sex, som möjligtvis skulle kunna beskrivas som Rockys två favoritämnen, är återkommande under de 18 spåren, och att han har gjort ett mer sammanhållande verk den här gången är tydligt. Rocky känns mer stabil och jämn, och en kodeindoftande tung känsla ligger över hela plattan. Kanske finns här inte lika många självklara hits som på debuten, och det är nog ett medvetet drag. A$AP bryr sig inte om hits. Han bryr sig om att göra skillnad.

[A$AP Worldwide/RCA, 26 maj]

 

8