Musikvideor du inte vill missa – maj

Musikvideo-legendaren Childish Gambino är tillbaka. Vi besöker också ett udda dansparty med Empire of the sun och åker på en fascinerande, omdebatterad AI-resa med Washed Out. Sofie Tedenstad Svebring har valt ut guldklimparna från den gångna månadens musikvideor.

Childish Gambino – ”Little Foot Big Foot” (Regi: Hiro Murai)

Här kommer en charmig och medryckande svartvit video med den visuella trollkarlen Childish Gambino. Utan att spoila för mycket så har den en oväntad twist. Missa inte heller den legendariska videon Childish Gambino – ”This is America” från 2018 som nu har några år på nacken, många utmärkelser och nästan en miljard visningar.

Empire of the sun – ”Music on the Radio” (Regi: Michael Maxxis)

Ett ytterst udda, glittrigt dansparty på en lika udda plats. Man förtrollas lika mycket av det visuella som av den beroendeframkallande låtraden som upprepas om, och om igen: ”I don’t like the music on the radio, they don’t play my song, I don’t like the music on the radio, but I sing along.”

Washed Out – ”The Hardest Part” (Regi/Edit: Paul Trillo)

Åk med på en resa genom surrealistiska landskap, byggnader och situationer. Ja, det är AI och det är kritiserat. Men det är också en fröjdefull tripp för ögonen. Artisten själv har skrivit ett rätt så klokt och balanserat inlägg om AI-teknik i musikvideor i sitt kommentarsfält på YouTube, där en debatt väckts. Läs det gärna.