Esham – Amuse-Bouche

Kungen av horrorrap är tillbaka! Kunde inte tro annat. Det finns vissa artister som aldrig sover, som aldrig väntar på vad omvärlden ska tycka om deras musik. Artister som lever för sig själva, och skapar sin egen världsbild. Kool Keith är en. Paris är en annan. Men inom horrorrap är det Esham som tveklöst är kungen.

”Back to Detroit” är skivans tredje spår, men de första två försvann i en flash…. Han är så bra. Han har det som hiphop saknar. BOOM. BOP! BOOM BOP! Han är en länk till det som var (och borde vara) hiphop. Inte massa skittrummor som ligger i orytmisk takt. Inte massa synthar och stråkar. Inte massa kvasi-kassa sångare eller sångerskor som förstör varje vers. Esham är rap. Hardcore. Horrorcore. En stadig fot i rötterna. Basen är tight, Trummorna är feta. Rappen är tveklöst lika bra som den var för över 30 år sedan då Esham gjorde debut.

Franska inslag är varvat med de tuffa raprhymen. Jag vet inte varför. Jag kan inte franska, och vet inte vad de säger, men det skapar en humoristisk nyans. ”Death By Snu Snu” har en Wu Tang Clan-feeling (Shibby Shibby Ya), men bäst är nog ändå ”X-Men”, med gästande av Jack Frost och Mastamind. En fet rap utan tillåtelse av R&B. Sann rap. Det är hårt, tuff och ger dig känslan att vara tillbaka i Rap World 1992. Det är otroligt att Esham kan göra så mycket musik och alltid vara i fokus, i form, med Boom Rap – sann hiphop!

Jag kan inte ens förespå hur mycket som kommer ske innan 2024 är slut: men räkna med mer Esham!

[Reel Life Productions, 21 juni]

8