Ett år sedan branden på Ringön – BlackValley Records lyfter varandra

Foto: Kristoffer Nilsson

Det var fredagen den 12 mars 2021. Jag promenerade på Ringön på Hisingen och skulle träffa Calle Thorell, Sebastian Wendels och David Fjellsson från skivbolaget BlackValley Records. Några dagar tidigare hade de flyttat in i den helt nyrenoverade lokalen och jag minns att det till och med luktade nymålat i deras fina konferensrum. Vi hade en trevlig pratstund.

Lördagen den 27 mars 2021 hörde jag talas om att det hade brunnit på Ringön. Jag klickade in mig på nyheten och förstod efter ett tag att det var BlackValleys kontor som hade brunnit upp och jag blev helt kall. Det kändes overkligt att vi hade suttit där veckan innan och att allt plötsligt var borta.

Det har gått ett år sedan dess och jag promenerar återigen på Ringön på väg till BlackValley Records nya kontor. Lördagssolen bländar mig och på marken lyser tussilago och vittnar om den härliga vår mars bjuder på i år. Det nya kontoret ligger några stenkast från den nedbrunna byggnaden och jag väljer att inte gå förbi. Det är mycket som känns konstigt när jag tittar nedför Manufakturgatan där det gamla kontoret låg och jag fortsätter framåt. 

Det nya kontoret ligger närmare älven och det är bara ett stenkast till en härlig gammal träbrygga. Kontoret är mysigt invändigt med ett större rum och ett mindre kontor med skrivbord. Utanför köket finns även en uteplats som påminner om vilken villaträdgård som helst och mitt på gräsmattan står ett trädäck som lätt får mina tankar att sväva iväg till en liten utomhusscen. Man ser ju ofta det man vill se, tänker jag med ett leende.

David, Calle och Sebastian är på plats på kontoret tillsammans med Daniel Abrahamsson som på senare tid blivit en del av BlackValley Records och Patrik Berg som varit med sedan starten. Det känns lite lyxigt att ha hela kvintetten samlad när jag har förmånen att ställa några frågor.

Vilka tankar hade ni när ni fick beskedet om branden för ett år sedan?

– Det var jättetungt, minns Sebastian. Det var många drömmar knutna till den lokalen och området kändes som möjligheternas Mekka. Efter tre veckor brann det upp och jag hade jobbigt att hitta tillbaka till glädjen. Calle minns att han fick ett samtal på morgonen, men att han från början inte förstod allvaret. Sedan såg jag den mörka eldsvampen på avstånd. Jag drack gravöl med Gaffa och Hjärtat (deras lokaler förstördes också i branden, min anm.) och jag minns att det var så mycket medlidande med framför allt Hjärtat, en helt ny klubb som skulle öppna bara några veckor senare.

– Det var väldigt melankoliskt att vakna och få den nyheten, minns David. Vi hade förlorat grejer och kontoret skulle bli den samlingslokal vi tidigare saknat, mycket tack vare konferensrummet. Nu är det istället en del av vår historia.

”Vi har även inlett flera nya samarbeten under året där Bongo Riot är den senaste akten som släppt ny musik”

Hur har året varit?

– Pandemin och branden har inte gjort oss gott, konstaterar Calle snabbt, men banden slutar inte repa och skapar ständigt ny musik och livemöjligheter. Vi har även inlett flera nya samarbeten under året där Bongo Riot är den senaste akten som släppt ny musik. Vi bygger mycket av vår verksamhet kring vår sociala närvaro.

David konstaterar att det finns så mycket mellan intäkter och kostnader. Alla är överens om att BlackValley är starkare och tryggare än någonsin. 

Det är väldigt tydligt att detta – trots att gruppkonstelationen har förändrats nyligen – är en tight grupp där man ställer upp för varandra och låter alla utvecklas inom BlackValley på det sätt man vill och i valfritt tempo. Vi sitter i eftermiddagssolen i trädgården och trots att en del av samtalet väcker tråkiga minnen är det en stund som fylls av positivitet och flera skratt.

Nytt kontor, nya möjligheter, tänker jag. 

– Nytt kontor, alla möjligheter, förtydligar Sebastian med ett leende. Allt måste inte hända här och nu, men vi fortsätter som vanligt. Musiken står alltid i centrum.

Calle fortsätter och berättar att det nog aldrig varit så många nya artister som hört av sig som under den senaste tiden.

– Det är så många att vi knappt hinner svara alla.

Hur ser du på att vara med och bidra framöver, Daniel?

– Jag blev lite förvånad när jag blev tillfrågad, men jag ska hitta min roll och är väldigt taggad. Det är ”på g” på ett annat sätt nu än tidigare då pandemin stoppade möjligheter. Jag kommer in och frågar hur saker är tänkt och utifrån svaren kommer vi att utvecklas.

Sebastian avbryter och konstaterar att Daniel är en fantastisk tillgång.

Du har varit med från början, Patrik. Hur ser du på BlackValleys utveckling över tiden?

– Min roll har varit vilande ett tag. Med det gamla kontoret tänkte jag att det blir mer live igen och där kommer jag mer till min rätt, men det brann ju ner och jag kände att luften gick ur mig. När jag har sett på från sidan har jag sett hur det levt vidare. Under året har det fortsatt på ett mycket bra sätt, fullt av positiv och god energi. 

Foto: Kristoffer Nilsson

Vad händer framöver?

SUNHILL ska åka till Wales (de gjorde en grym spelning på SPOT i danska Århus i höstas, min anm.), Bongo Riot släpper ny singel den 1 april och mycket mer men det får du se framöver, är alla överens om.

David konstaterar att BlackValley inte bara är ett skivbolag utan att man är 360.

– Det känns som att vi ska fortsätta med det vi är bra på, att arbeta med banden.

David är även noga med att poängtera att människorna bakom banden alltid går före.

– Vi hoppas att det fortsätter på det sättet. Vad står det på vår hemsida: ”Med rötterna i västkustens musik- och uteliv jobbar vi i BlackValley med artister och arrangemang för att lyfta fram det vänskapliga, sociala och härliga.”      

Det blir slutorden och en stund senare kommer en hel del gäster till kontoret. Det är invigningsfest av kontoret, en fest som blev försenad på grund av både brand och pandemi och när jag en stund senare tittar mig omkring i lokalen, som bland annat innehåller många av skivbolagets artister, blir jag varm i hela kroppen.

Några timmar senare går jag genom det mörka industriområdet, en bit från festens skratt, och jag kommer att tänka på Sebastians ord några timmar tidigare. ”Vi lyfter varandra”, sa han med solen i ögonen och det är precis det jag tror att de gör inom BlackValley Records. De lyfter varandra och älskar musik.