Rose City Band – Earth Trip

Rose City Band är ett projekt startat av Ripley Johnson som är en framstående personlighet inom modern psykedelisk musik. Mest känd är han som frontfigur för den inflytelserika gruppen Wooden Shijps men även för sidoprojektet Moon Duo. Med Rose City Band, som debuterade 2019, kombinerade Johnson de kraut och drone-influenser som går att höra i tidigare projekt med ett mer avskalat folk-sound. Denna övergång kändes ännu tydligare andra albumet Summerlong och nu på senaste släppet Earth Trip blandas även country in i ljudbilden.

Musiken skulle kunna kallas för cosmic country-folk och känns lite som en blandning av Flying Burrito Brothers och Allman Brothers. Framförallt är det steelgitarren som bidrar med countrysoundet – vilket vi direkt hör på öppningslåten ”Silver Roses”och blandas perfekt med den akustiska folkkänslan från tidigare album. Rötterna i psykedelisk musik är också fortfarande närvarande då varje låt genomsyras av ett coolt, ibland närmast flegmatiskt lugn, dels i musiken men också i Johnsons texter.

De handlar mycket om utomhusliv såsom att ge sig ut på vägarna i ”World is Turning” och uppskattningen för öppna landskap i ”Lonely Places” men också att behöva tillbringa tid ”off the road” som Johnson sjunger på ”Silver Roses”. Detta som en blinkning till inställda turnéer vilket också är anledningen till att Earth Trip kommit till.

Varje låt flyger förbi som en skön havsbris vilket kan få albumet att uppfattas som lite enformigt. Men det är just i den lugna, välproducerade ljudbilden som albumets tjusning ligger. Variationen ligger i subtila stilbyten som på den country-twangiga ”Lonely Places”. I låtens slut bjuds vi på ett psykedeliskt solo som tack vare den allmänt flummiga atmosfären passar riktigt bra in.  

Det är just på de kortare låtarna som ”Lonely Places” och ”World is Turning” som stilblandningen funkar bäst. För ibland blir det lite väl mycket, som på den 9 minuter långa ”Dawn Patrol” som känns mer som att den står och tuggar än sveper förbi. Men överlag så lyckas albumet fantastiskt bra med att förena country med resten av ljudbilden. En höjdpunkt är ”Feels Of Love” som förutom att vara en fin stilblandning också är väldigt vacker. 

Nu såhär på sommaren kan Earth Trip verkligen avnjutas optimalt som en hyllning till natur och stillsamhet.

[Thrill Jocke, 25 juni]

8