PREMIÄR: They Owe Us – ”Thrilling Curves”

Press

Göteborgsbaserade They Owe Us har tagit hjälp av både Timo Räisänen och Franska Trions Viktor Turegård på nya singeln ”Thrilling Curves”. Sistnämnde spelar tuba och detta instrument ger låten extra karaktär.

I sin helhet är ”Thrilling Curves” ett lekfullt spår, med många lager, där musiken tar olika vägar som ständigt överraskar. Det är svårt att värja sig mot fantasirikedomen som präglar They Owe Us.

Lyssna nedan och ta sedan del av en kortare intervju.

Vem/vilka är They Owe Us?

– They Owe Us startade som en duo. Vi släppte vår debut 2019, men under tiden förändrades bandet helt odramatiskt till ett soloprojekt. Så den kommande skivan är bara jag, Kristoffer Ragnstam, med en massa kompisar. Med odramatiskt mena att jag är en ganska jobbig jävel att jobba med, så det kan ibland vara en lättnad att inte behöva göra musik med mig. På fulltid.

”Men i själva verket handlar den om fortkörning och sena nätter i en ganska vidrig, amerikansk rikemanshamn”

Berätta om nya singeln ”Thrilling Curves”. Vad betyder titeln?

– Jag körde på tok för snabbt i USA. En konstapel var snäll nog att förklara att det hade kunnat gå illa. Detta hände på väg till NewPort festival. Eller ja, jag skulle till Newport och jobba i en studio under samma period som festivalen var i full gång. Det var så mycket som hände just den helgen.

– Titeln kom liksom till där och då. Lätt att tro låten sneglar på en svettig natt på en söderhavsö med någon jag tycker extremt mycket om. Men i själva verket handlar den om fortkörning och sena nätter i en ganska vidrig, amerikansk rikemanshamn.

Låten är skriven tillsammans med Timo Räisänen. Hur känner ni varandra? Vad tillför Timo som är unikt för hans musikaliska kunnande?

– Jag har turen att ibland skramla bakom Timo och hans briljanta band. Det är få grejer som är så skoj. Vet inte om jag kan säga att vi verkligen känner varandra, men jag tycker mycket om honom.

– I en skapande process har han en energi som tilltalar mig. Jag känner ingen prestige i att skriva och spela allt själv. Få produktioner kommer i mål på det sättet. Om jag stöter på patrull med någon melodi eller ackord då tar jag gärna hjälp. Men responsen måste vara snabb, annars tappar jag lusten och fokus. För mig är låtar och musik ett tidsdokument. Pallar inte väntan. När passionen och spontaniteten synkar, då får jag oftast överfeeling.

– Timo var med på ett hörn och pushade mig konstruktivt. Bonus: Det gick väldigt fort.

Och sedan spelar Viktor Turegård från Franska Trion tuba. Vad är det som lockar med detta instrument?

– Kolla här! Franska Trion är världens bästa band! Viktor är en fenomenal musikant och EXTREMT rolig att umgås med. Jag har fantiserat i många år om ”pang på rödbetan-trummor” och just tuba. Äntligen blev det av.

– Tuba är ett udda instrument. Ett självklart register, men udda instrument. Liksom skräckfilm och dunderklumpen på samma gång.

Lyssnade du på något speciellt vid inspelningen?

– Lyckligtvis har vi bra skivaffärer i Göteborg. Det i kombo med att min kompis och jag skickar blandband till varandra ger massa inspiration. Kommer inte ihåg på pricken vad jag lyssnade på, exakt där och då. ANYWAY! Tack vare de där blandbanden lyssnar jag maniskt mycket på ”You And Me” Med Penny & The Quarters just nu. Så, så, så, såååååå bra!

Vad händer framöver?

– Har en del att göra i Lüxfällan, min studio. Måste laga en tand. Njuta av våren. Njuta av sommaren. Sedan kommer ju plattan i augusti. Det ska jag verkligen njuta av.