Toldam – Tak för dit brev

Pianisten Simon Toldam har under ett par års tid spelat tillsammans med Nils Berg, basklarinett, och Georg Riedel, bas. På albumet Tak for dit brev är trion utökad med Anders Christensen, bas, och Tobias Wiklund, kornett. 

Albumet är utformat som en fiktiv brevkorrespondens där titlarna ger ledtrådar om ämnen som behandlas och där Toldams kompositioner är svaren på dessa brev.

Tak for dit brev är ett album där melodierna står i centrum. De flesta av kompositionerna är skapade på klarinett och Nils Bergs vackra basklarinettspel får mycket utrymme. Hans varma ton bidrar till den stämningsfulla atmosfär som präglar albumet. Och en annan krydda är Tobias Wiklunds kornettspel, hans solon skapar dynamik och rörelse.

Toldams kompositioner känns intuitiva och impressionistiska, byggda kring en fras eller en stark melodislinga. Det nordiska vemodet finns som en beståndsdel, liksom element från folkmusiken. 

Simon Toldams sparsamma och delikata pianospel är lågmält men ändå effektfullt. Här finns några ohöljda blinkningar till Jan Johanssons personliga klangvärld, som tydligast i Opdrift. Georg Riedel var en del i Johanssons sound, men är inte med på denna ”hyllning” till nestor Johansson, det är istället Anders Christensen som trakterar basen.

Riedel medverkar dock på fem av skivans tolv låtar. Utmärkt är Toldams och Riedels duosamarbete i den experimentella avslutningen To virkeligheder. Toldam skapar där kalla kristallklara klanger som kontrasteras mot Riedels mjuka och varma bastoner innan de smälter samman i en stillsam serenad.

[ILK Music, 12 mars]


7