Sire Records 55 år

Dinosaur Jr., Emmabodafestivalen. Foto: Petter Brandt

HYMNs Kristoffer Nilsson djupdyker i ett av musikhistoriens mest inflytelserika skivbolag – legendariska Sire Records.

Sire Records är ett klassiskt skivbolag, särskilt om du har lyssnat mycket på musik från slutet av 1970-talet under new wave- och punkeran. Skivbolaget släppte massor av fin musik och jag har satt ihop en lista med några, bland många, favoritlåtar. 

Flamin’ Groovies – ”Shake Some Action” (1976)

Sångaren Roy Loney hade lämnat San Franciscobandet när det fjärde albumet släpptes i juni 1976. Plattan tog sig till plats 142 på den amerikanska albumlistan Billboard 200 och inleds med titelspåret.

Ramones – ”Pinhead” (1977)

Ramones är ett av de mest kända banden Sire släppte och det är inte lätt att bara välja en låt från den låtskatten, men idag blir det ”Pinhead” från New Yorkbandets andra album Leave Home från januari 1977. Avslutningen är en klassiker. GABBA GABBA HEY!

Radio Birdman – ”Anglo Girl Desire” (1977)

Radio Birdmans debutplatta Radios Appear släpptes i juli 1977 och rankas av många som en av de bästa plattor som någonsin getts ut i Australien. Jag tillhör absolut dem som menar det. Plattan är ett mästerverk. 

Richard Hell and the Voidoids – ”Blank Generation” (1977)

I september 1977 släpptes Richard Hell and the Voidoids debutplatta Blank Generation och titelspåret är en särskild favorit. ”Blank Generation” släpptes ursprungligen på EP:n Another World året innan. 

Dead Boys – ”Sonic Reducer” (1977)

En av de mest klassiska inledningarna på en punklåt är Dead Boys ”Sonic Reducer” från debutplattan Young, Loud and Snotty från oktober 1977. Clevelandpunkarnas platta tog sig nätt och jämnt in på Billboard 200 där den nådde plats 189 när den släpptes.  

The Saints – ”This Perfect Day” (1978)

Det australiensiska punkbandet The Saints släppte sin andra platta Eternally Yours på Sire i USA och ”This Perfect Day” är strålande. Chris Baileys röst är magisk. 

Sham 69 – ”Tell Us the Truth” (1978)

Hersham Boys med Jimmy Pursey i spetsen släppte debutalbumet Tell Us the Truth i februari 1978 och den gavs ut av Sire i USA. Sham 69 fick tidigt en självklar plats på den brittiska punkscenen och debutalbumet peakade på 25-platsen hemma i England.   

The Undertones – ”Girls Don’t Like It” (1979)

The Undertones debutalbum med samma namn släpptes i maj 1979 och är en legendarisk platta. Bandet hade släppt singeln ”Teenage Kicks” året innan och fått en hit med den, men den var inte med på debutplattan. Nordirländarna gjorde så många bra låtar och ”Girls Don’t Like It” är en favorit från debutplattan.

Men det var inte bara punk i slutet av 1970-talet som Sire Records skapade musikhistoria med. Man släppte väldigt mycket bra musik även i andra genrer och långt senare. Sire distribuerade även en hel del legendariska plattor i USA som släpptes i andra länder.   

The Go-Betweens – ”You’ve Never Lived” (1984)

Australiensiska The Go-Betweens släppte albumet Spring Hill Fair på Sire i september 1984. Plattan innehåller bland annat fina ”You’ve Never Lived”. Spring Hill Fair nådde inga större framgångar på listorna och samarbetet med Sire sprack.   

The Replacements – ”Bastards of Young” (1985)

Paul Westerberg gick i täten i The Replacements och Sire släppte deras fjärde album Tim i september 1985. Jag såg deras troligen allra sista spelning under NOS Primavera Sound i Porto 2015 och där spelades ”Bastards of Young” i slutet. Det var tyvärr en av få höjdpunkter under den spelningen. 

Echo & The Bunnymen – ”Lips Like Sugar” (1987)

Liverpoolbandet Echo & the Bunnymen släppte sitt femte album Echo & The Bunnymen 1987 och det nådde fjärdeplatsen i England och plats 51 på Billboard 200 i USA. Lite kul kuriosa är att Ray Manzarek från The Doors spelade keyboard på låten ”Bedbugs and Ballyhoo”. ”Lips Like Sugar” släpptes även som singel och visst låter det 1980-tal. Musikvideon ältades i MTV. Sire släppte plattan i USA.

Dinosaur Jr. – ”The Wagon” (1991)

Dinosaur Jr. släppte sitt fjärde album på Sire i februari 1991. Green Mind inleds med strålande ”The Wagon” och om jag minns rätt var det den första platta jag hörde med Dinosaur Jr. som därefter har följt med mig genom livet. Albumet nådde som högst plats 168 på Billboard 200.  

Primal Scream – ”Slip Inside This House” (1991)

Sire distribuerade det legendariska albumet Screamadelica i oktober 1991 i USA (Creation Records släppte i England). Plattan producerades bland annat av Andrew Weatherall, men blev ingen succé i USA när den släpptes. Däremot nådde den åttondeplatsen på den engelska albumlistan. Idag betraktar många detta som en av 1990-talet finaste plattor. Som stor beundrare av 13th Floor Elevators är det omöjligt att inte välja grymma ”Slip Inside This House” på denna lista. Det är verkligen en underbar cover. Tänk att det har gått 30 år sedan denna platta släpptes!

My Bloody Valentine – ”Only Shallow” (1991)

En annan fantastisk 30-åring är Dublinbandet My Bloody Valentines Loveless som inleds med underbara ”Only Shallow”. Sire släppte albumet i USA och shoegaze blir aldrig vackrare än detta. Plattan gavs ut den 4 november 1991 och även här hade Creation Records den egentliga huvudrollen. 

Ride – ”Leave Them All Behind” (1992)

Om vi fortsätter på temat shoegazing så är Rides ”Leave Them All Behind”, som inleder det briljanta albumet Going Blank Again, en tidlös favorit. Plattan distribuerades av Sire i USA (Creation släppte den i England) i mars 1992 och den är precis lika bra som när den gavs ut.

Wilco – ”Too Far Apart” (1995)

Wilco, med Jeff Tweedy i spetsen, släppte debutalbumet A.M. i mars 1995 och det avslutas med ”Too Far Apart” som jag tycker är grymt bra. 

Regina Spektor – ”Samson” (2006)

Underbara Regina Spektor släppte sitt fjärde album Begin to Hope i juni 2006 och det innehåller en av 2000-talets vackraste låtar. När hon sjöng ”Samson”senast jag såg henne, under Way Out West 2017, var det så vackert att det slutade regna. Det blir inte vackrare än så och det får bli avslutningen på denna lilla hyllningslista till ett av mina favoritskivbolag.   

Seymour Stein och Richard Gottehrer skapade Sire Records 1966, för 55 år sedan. Stort tack för det.