Hallå där… april june! + EP-PREMIÄR

Foto: Eva-Liisa Orupõld

Om du gillar bedroompop i stil med Clairo så bör du vara extra uppmärksam nu. Helsingforsbaserade ryskan Victoria Zolotukhinas, som tidigare gett ut musik under namnen Smolalienbaby och Vivienxo, EP-debuterar imorgon som april june. Fyraspåriga feelings on the internet släpps via alltid lika pigga skivbolaget Cherish Label och redan idag kan du förhandslyssna på HYMN.

– Jag var tidigare med i ett band som hette eerie summer, där vi spelade lo-fi/indiepop med ett gitarrdrivet sound. Efter att vi splittrade bandet började jag leta efter en annan musikalisk identitet och jag tror att jag undermedvetet försökte distansera mig från gitarrmusik. Det ledde till att jag utvecklade ett mer elektroniskt sound. Men sen har jag så smått återgått till gitarrmusik under åren, och nu verkar det som att jag är tillbaka i gamla hjulspår – vilket faktiskt känns bra och mer som jag, berättar Victoria när jag frågar om hur hon hittat soundet till nya projektet april june.

Hur skulle du beskriva EP:n feelings on the internet?

– Den har en soft c86-vibe, både melodiskt och textmässigt – där finns banala synthslingor och jangliga gitarr-riff. Jag ville att skivan skulle kännas lite som mina blogginlägg från högstadiet. Det är min hyllning till internet, men också till ensamhet och att omfamna känslor du egentligen ej vill känna.

Victoria utvecklar valet av EP-titel och understryker att hon tycker att internet är fantastiskt.

– Alla som säger att vi tillbringar för mycket tid online har fel enligt mig! Jag tycker att det är det enda vi har kvar som för samman oss som människor – det är där många känner sig lite mindre ensamma och jag har stor respekt inför detta.

Foto: Eva-Liisa Orupõld

Hur kommer det sig att du byter artistnamn så ofta?

– Jag har alltid haft svårt att hålla mig till ett namn, ärligt talat så har jag ingen aning om varför. Jag är generellt en person som gillar att dra ett streck över gammalt, kanske är det för att jag ständigt förändras och min smak likaså? Jag skulle vilja lära mig att landa i den obekväma känslan man får när man inser att ens artistnamn är lite pinsamt eller inte riktigt motsvarar vem man vill vara. Jag försöker smälta mitt nya namn nu, jag har haft så många olika genom åren att det börjar bli lite löjligt.

” Just nu försöker jag få klart 3-4 nya låtar och släppa ännu en EP inom det närmsta”

Vad händer framöver?

– Min plan var att flytta till London i september men just nu är jag inte säker på något på grund av den rådande situationen, allt är så oförutsägbart. Vi är fast i nuet ett tag framöver, tror jag. Men just nu försöker jag få klart 3-4 nya låtar och släppa ännu en EP inom det närmsta. Jag har tyvärr förlorat mitt dagjobb på grund av coronakrisen så jag tänker nog döpa den till songs of the unemployed.

Premiärlyssna på feelings on the internet nedan: