Frank Turner – Positive Songs For Negative People

Jag skulle bara kunna skriva att Frank Turner är en fantastisk musiker. Kort och gott. Men jag antar att det inte räknas som recension av nya plattan Positive Songs For Negative People, som släpptes igår. Och för alla er som inte lyssnar på honom förtjänar definitivt en bättre introduktion än så.

Redan på första spåret ”The Angel Islington” visar Frank Turner att det enda han egentligen behöver är en gitarr och sin röst. Inga pålägg eller annat tjafs i studion. Bara en mikrofon, han själv och en gitarr i ett rum. Jag skulle kunna lyssna på en hel skiva på det här sättet. Hans röst är klar och den har en lätthet i sig som är omöjligt att inte gilla. Den går liksom som på räls. Och när man dessutom får höra ljudet av när han kliver in i studion och plockar upp gitarren är bara ett enda stort plus i kanten. Jag är en riktigt sucker för sånt.

Turner är en blandning av band och artister jag gillar. The Gaslight Anthem, Chuck Ragan, Dave Hause, Northcote och kanske också ett stänk av Chris Farren. Det kanske inte är någon slump att de alla känner varandra också och delvis turnerat tillsammans. Nya plattan andas verkligen allt detta. Inpackat i ett perfekt singer-songwriterpaket.

Turner börjar akustiskt på plattan, fortsätter med rocklåten ”The Next Storm”, som påminner en hel del om ”Recovery” från Tape Deck Heart som kom 2013. Men han stannar inte där, utan ramlar in i countrysoundet i ”The Opening Act Of Spring”. I texterna återkommer titeln på plattan. Det känns verkligen positivt och glatt. Men inte på ett fånigt och påklistrat sätt. Mer ärligt och rakt på sak.

I ”Glorious You” hör vi något tyngre gitarrer, men det spår som sticker ut på plattan är ”Out Of Breath” som är en frisk och härlig punkfläkt med ett överraskande piano som hysteriskt jammar loss. Detta bevisar bara att Frank Turner kan sjunga vad som helst egentligen. Han bemästrar, om än den något snällare punken lika mycket som den avskalade akustiska delen. Och det är just det som gör honom så intressant och förbannat grym.

Sista spåret på plattan ”Song For Josh” är inspelad live och inte ett enda misstag hörs. Låten är skriven till en vän till honom som tog sitt liv. Fantastisk text rakt igenom och att det är live gör den bara mer personlig och naken. Och vill man ha mer akustisk briljans, som jag själv alltid vill, är det bara att haffa deluxe-versionen av plattan, där alla låtar också finns inspelade med endast gitarr.

Så nu kanske det är möjligt att avsluta på samma sätt som jag började. Att skriva det igen; Frank Turner är en fantastisk musiker.

(Xtra Mile Recordings, 7/8)

7