INTERVJU + PREMIÄR: Ninjaspark – ”Spåra Ur”

I slutet av 00-talets var Ninjaspark en omistlig del av svenska bitpopscenen (fast de föredrar själva att kalla det blipblop). På onsdag släpps nya epn Extraliv och två veckor senare är det dags för återföreningsspelningen på Subkultfestivalen. Redan idag har låten ”Spåra Ur” premiär hos HYMN. Lyssna nedan och läs en kort intervju med Jim Knutsson från Ninjaspark.

Vissa minns kanske Ninjasparks kaotiska livespelningar på bland annat Arvikafestivalen. Någon annan såg nog när de sågades obarmhärtigt av Bert Karlsson i ett av TV4s populära mobbningsprogram. Tretton år har gått sedan sista albumet Ninjaspark are fucking dead men nu är Jim Knutsson, Linus Wadström och Marcus Johansson tillbaka med fler urspårade soundtracks till hypotetiska TV-spel ur 8-bitarseran.

Extraliv rymmer fyra nya låtar och en ny version av gamla livefavoriten ”Dansmattan”. Epn är producerad av Marcus Johansson och släpps på onsdag av labeln Electric Fantastic Sound. HYMN passade på att ställa några frågor till 8-bitarsninjan Jim.

”I spåkulan ser vi vattenpistoler fyllda med skumpa, uppblåsbara enhörningar som man kan crowdsurfa på publiken med och en eller annan lårbenshals som går av”

Varför var tiden rätt för Ninjaspark att återförenas 2024?

– Timingen är nog egentligen helt fel men, då vi inte är inte kända för att göra rätt direkt, tyckte vi att det passade med bandets inställning till livet. Man får även lämna in klagomål eller rosor, eller varför inte både och, till Mirre Sennehed, grundare av Subkultfestivalen, för det är bara hon som kan komma på en så briljant idé som att gamla gubbar ska återförenas för att spela barnmusik för vuxna som vägrar att växa upp.

Vad kan vi förvänta oss av den kommande återföreningsspelningen på Subkultfestivalen?

– Jag tror inte ens vi själva vet vad som kommer att hända men i spåkulan ser vi vattenpistoler fyllda med skumpa, uppblåsbara enhörningar som man kan crowdsurfa på publiken med och en eller annan lårbenshals som går av. Däremot ska man ju inte lita på sådant hokus pokus. Det blir säkert städat och välkammat, man hoppas ju att man har utvecklats under de tretton år vi har varit borta. Men tvivlet finns där.

Ni har beskrivit nya låten ”Spåra Ur” som ”en uppmaning till publiken att gå bananas när Ninjaspark återförenas på Subkultfestivalen i Vänersborg i sommar”. Kan ni berätta något mer om den?

– Det var mest ifall att vi inte skulle få mat på ridern. Då hoppades vi att publiken skulle ta med bananer till oss. Sedan har det blivit någon misstolkning när viskningsleken har gått runt och nu tror folk att vi vill att de ska ha kul på festivalen. Nej, fy fan säger vi bara. Skärp er ungdomar!

– Angående låten så kan jag avslöja att den skrevs av Linus medan han höll på att mecka med gamla orglar och höll på att dö på kuppen, Mayhem – släng er i väggen! Att slingan är så härligt irriterande simpel beror på att han bara hade en hand att spela med då han tvunget skulle filma med mobilen samtidigt. Hade den inte blivit ett mästerverk efter Marcus produktion så hade jag bett Linus använda två händer istället.

För många är ni starkt förknippade med Arvikafestivalen och spelningen 2006 som fick avbrytas på grund av att för många försökte ta sig in i tältet! Vad har ni själva för minnen från den festivalen?

– Jag minns att jag smuttade på T-Röd och kom på att vi borde lansera Ninjasparks egna T-Röd på samma sätt som alla band som lanserar egna viner. Vi kom inte längre med idén än att jag strax därpå spydde ner insidan av Linus tält så att han tvingades till bortamatcher resten av festivalen. Strax innan vi skulle gå upp på scen och spela så minns jag att arrangören bara hade två krav och det var att vi inte skulle dricka öl innan giget och inte stagediva. Tyvärr finns det videobevis på YouTube att det tog exakt 19 sekunder innan jag hoppade ut i publiken. Men så kan det gå när man halsar öl backstage och fansen ser så gulliga och kramgoa ut.

”Så kan det gå när man halsar öl backstage och fansen ser så gulliga och kramgoa ut”

Vad har ni mer för planer när nya epn är ute? Blir det fler spelningar?

– Vårt mål med bandet från början var att aldrig bli bokade till samma ställe två gånger. Vi gjorde vårt bästa för att alla skulle avsky oss men tyvärr är folk envisa och ska tvunget göra tvärtom istället. Så här står vi nu på toppen av vår karriär och är universellt uppskattade. Så det är väl lika bra att vi kör en världsturné på det.

– Jag känner att vi startade något som vi inte hann avsluta när vi lekte kurragömma nakna i Paris i samband med vår spelning på Pixel Party där. Går de planerna i stöpet så ses vi väl i Melodifestivalen 2026 istället – kom ihåg var ni hörde det först! Loreen – ring mig! Eller smsa, jag har telefonskräck…