Hallå där… Gamma Vortex!

Foto: Press

Vänner av tyngre alternativ elektronisk musik känner förmodligen igen Martin Rudefelt från Cryo eller Sound Sequence. Nu är han aktuell med industriella soloprojektet Gamma Vortex som kommer att presentera sin debut-ep på Charles Dickens i Helsingborg nu på lördag den 15 juni. HYMNs Anton Lindskog kollade läget med Martin.

Den brittiska puben Charles Dickens på Södergatan i Helsingborg har på senare år kommit att utmärka sig med satsningen på, framför allt svensk alternativ elektronisk, musik. Och till helgen är det riktigt tunga tongångar som hägrar. Utöver Martins nya projekt Gamma Vortex spelar även Tukt, den svenska EBM-duon som, med anor ur metalvärlden, har fört stilen i en än mer aggressiv, men likväl melodiös, riktning.

Som ena medlemmen i Cryo, en av Sveriges största electroindustrial-akter, har Martin tillsammans med Progress Productions-bossen och svenska synthprofilen Torny Gottberg, turnerat Europa runt i decennier och spelat förband till genretitaner som Front 242 och VNV Nation.

Snart släpper han debut-epn Hatefeeder med egna projektet Gamma Vortex som, enligt Martin själv, har ett råare och mer liveorienterat uttryck. Vi ställde några frågor inför släppet och lördagens releasespelning.

”Med Gamma Vortex är budskapet: nu kör vi – dansa din jävel!”

Hur tycker du själv att Gamma Vortex skiljer sig från det du gör med Cryo?

– Ett mål med Gamma Vortex är att göra hårdare musik med en enklare ljudbild. Rakt på sak och utan krusiduller. Med Cryo är ambitionen att berätta en historia och göra något nyskapande och detaljrikt. Med Gamma Vortex är budskapet: nu kör vi – dansa din jävel!

När och hur föddes idéen att starta Gamma Vortex?

– Jag har nog haft tanken på ett sidoprojekt till och från under rätt många år. Att använda kunskapen jag fått från Cryo och bara vrida upp allt till max utan att lägga månader på att finslipa varenda ljud och textrad. Mer fokusera på något som funkar riktigt bra live.

– Med Cryo kommer vi fortsätta sätta höga mål för vad som släpps. Inför nästa platta är planen att infoga fler akustiska instrument.

Vad kan vi förvänta oss av releasespelningen på Charles Dickens i Helsingborg?

– Det blir fullt ös medvetslös! Från både Gamma Vortex och från Tukt. Jag har svårt att tänka mig en bättre kombination för att elda upp stället. Båda banden kommer att sälja merch och det blir även premiär för Gamma Vortex första musikvideo och epn Hatefeeder. Så vi klämmer in en massa på en gång. Vore jättedumt att missa tycker jag!