SUNHILL: ”Mycket formas i replokalen och jammas fram”

Foto: Nils Lolk

Det är en vacker höstdag i Göteborg och spårvagnarna åker långsamt vid Järntorget innan de försvinner söderut på Linnégatan. Jag promenerar utmed Första Långgatan för att ta mig till Pustervik.

EP-aktuella SUNHILL har precis skrivit kontrakt med Göteborgsbolaget BlackValley Records, en kombination som nog kan bli väldigt bra på sikt, och jag vill därför växla några ord med kvartetten, vars musik har beskrivits så här av den grymma klubben Slitna Nerver i Göteborg:

”Ska man va petnoga så bockar SUNHILL av alltifrån garagerock, 90-talsindie till lite grunge och nån smärre britpopton, draperat med något punkigt skimmer. Alltså garageröj, catchy melodier och fingertoppskänsla gällande musikalitet. less är effin’ more”

Vi sätter oss lite avskiljt på fina Pustervik och fortsätter på temat att beskriva bandets musik, nu med deras egna ord.

Hur beskriver ni själva er musik?

– Vi håller med Slitna Nerver till 100%. Det är rått men med en popighet, alltså en smutsig musik med mycket melodier. Ibland kanske det är för mycket variation, men vi har alltid gjort vad vi vill göra.

”Ibland kanske det är för mycket variation, men vi har alltid gjort vad vi vill göra”

Vem är vem i bandet?

– Jag heter Henric Björkvall och spelar bas, Jack Petersson på trummor, Oscar Olofsson på gitarr och Simon Nygren sjunger och spelar gitarr.

Ni bildade SUNHILL i Borgholm på Öland redan 2015, berätta lite om den tiden.

– Oj.

Det blir tyst ett tag innan Oscar fortsätter:

– Jack, Simon och jag har spelat ihop sedan länge. Då var det mest fokus på metal. När vi började spela med Henric 2015 bildades SUNHILL och vi gick från metal till vad bandet är idag.

Henric fyller snabbt i att det var därför det blev punk och ett skratt fyller lokalen.

– Det fanns väldigt lite utrymme för en livescen i Borgholm och på Öland för oss. Vi hade kanske två spelningar per år i Borgholm, men kommunen var väldigt positiv och peppande. Vi fick god support därifrån.

När lämnade ni Öland och flyttade till Göteborg och vems idé var det?

– Vi lämnade Öland under sensommaren 2016. Då hade vi släppt vår debut-EP What a Drag, som vi spelade in i Jacks lada, och vi ville åka till en större stad.

Ingen minns säkert vems idé det var men Henric minns att han, Simon och Jack precis hade slutat gymnasiet. 

Vad gjorde att ni valde just Göteborg?

– Nej, vet inte varför det blev just Göteborg. Det är en lagom stor stad och vi gissade att det var en bättre stad för vår musik än Stockholm.

Henric hade tagit körkort i Göteborg några månader tidigare, men annars hade ingen någon särskild relation till staden.

Bandet kan bråka i veckor om hur ett skivomslag ska se ut, men när det kommer till frågor som att lämna Öland och flytta över halva landet var det inga större diskussioner. Alla var med på det och alla bosatte sig i samma kollektiv i Göteborg i flera år.

Minns ni vilka spontana intryck ni fick av stadens musikliv när ni kom hit?

Jack svarar spontant att de var väldigt nyfikna på att kolla in scenerna och få svar på frågor som ”var spelar band, var repar man och vem låter som oss”?

– Vi visste inte var vi skulle börja.

Simon fyller snabbt i att första året även innehöll mycket festande medan Oscar konstaterar att de kom från en mycket mindre stad till något större vilket de kanske inte var helt förberedda på.

”Göteborg har väldigt bra musikscener och det finns många nya, bra band just nu”

– Vi var kanske lite naiva. Det var ju en helt annan konkurrens här.

Alla är noga med att lyfta fram att det var viktigt att de kom i kontakt med klubben Slitna Nerver tidigt. Där har de fått mycket hjälp på resan.

… och hur ser ni på musikklimatet i Göteborg idag, om vi försöker tänka bort Corona?

– Göteborg har väldigt bra musikscener och det finns många nya, bra band just nu. 

Varför bestämde ni er för namnet SUNHILL (som jag mest associerar till vin)?

– Det är rödvinet Solbacka som vi har översatt till engelska.

Lustigt nog tänkte jag på ett vitt vin som heter Sunhill, så det var alltså rätt men ändå fel av mig.

Ni släppte er debut-EP What a Drag 2016, följde upp den med Alright 2017, men sedan kom inte nästa släpp förrän den grymma singeln ”All Above” nu i år. Vad hände i mellantiden?

Jack svarar att de har arbetat med många olika inspelningar under tiden men alla har inte gått som det var tänkt. Henric och Simon säger att mycket har varit klart länge och att de har spelat ute en hel del. Oscar sitter tyst ett tag innan han säger att de tackade ja till alla spelningar de fick erbjudande om och att det kanske var lite för många bollar i luften samtidigt.

Vi tar en kort paus och passar på att prata om produktivitet inom musiken och vi fascineras av hur produktiva band var under första halvan av 1960-talet då man, i vissa fall, kunde släppa två album, flera singlar, turnera massor och spela in filmer, bara på ett år!

Ni är noga med att skriva ut alla fyra som låtskrivare, men hur går det till när ni skriver låtarna?

– Det är väldigt olika. Mycket formas i replokalen och jammas fram. Någon kan ha med en färdig låt och sedan formar vi den. Vi gör ju detta för att det är kul.

Jag sitter tillsammans med fyra killar som bestämde sig för att bryta upp, åka över bron till Kalmar och fortsätta resan, genom Småland, till Västkusten och Göteborg för att få större utrymme att göra det de älskar att göra. Det är fyra killar som gör vad de vill göra och det är tydligt att det finns så mycket vänskap och glädje inom denna kvartett att utrymmet på Pustervik knappt räcker till. Det är väldigt vackert att se glädjen i ögonen hos alla fyra.

”Någon kan ha med en färdig låt och sedan formar vi den”

Er kommande  EP innehåller tre låtar och heter Spot in the Shade. Vad kan ni berätta om den?

Henric och Oscar beskriver plattan som mer melodibaserad än tidigare och får snabbt medhåll. Jack betonar att det är en självproducerad EP som Oscar har mixat och skrivit det mesta till. Henryk Lipp har varit ett väldigt viktigt bollplank och även mastrat EP:n.

Vad händer när ni har släppt EP:n?

– Först och främst ska vi släppa singlar. Den 15 november släpper vi första låten och i december kommer nästa. Den fullständiga EP:n släpps i januari och då kommer vi att ha releasegig. Vi har nyligen inlett samarbete med BlackValley Records som kommer att släppa låtarna och vi har ett väldigt nytt samarbet med Westside Music Sweden.

Följ SUNHILL på Facebook för uppdateringar om vad som händer framöver.