
Det är högt tryck i Globenområdet ikväll, inte enbart till följd av att Kent spelar sin sista konsert på 3Arena, utan mitt i allt kaos anordnas även årets Grammisgala på Annexet. Det har rullats ut en röd matta och i kö står Sveriges mest framgångsrika aktörer inom musikbranschen.
Konsertlokalen har piffats upp och detsamma gäller statusen för kvällen. Grammis har blivit allt mer exklusivt med åren samtidigt som musikbranschen förtvinat. Det skryts om att samma musiker är nominerade i ett flertal kategorier, men vore det inte bättre att ta tillfället i akt och välkomna in fler musiker som således får chansen att visa sig inför den svenska publiken?
Kvällen inleddes starkt med Hurula som första akt samt årets värdpar Assia Dahir och Alexander Karim. Det blev klart att popen var central med Benjamin Ingrosso som kammade hem tre Grammisar för Årets artist, Årets album och Årets låt med “Honey Boy”. Därefter följde Amanda Bergman med sina två vinster i kategorierna Årets textförfattare och Årets visa/singer-songwriter. Dessutom hyllades den bortgångna rapparen C. Gambino med en Grammis postumt för Årets hiphop och ett framförande där bland annat Oscar Chase framförde hans osläppta låt “Ängel”.
Självklart var många av nomineringarna mycket välförtjänade och de har tagit sig hela vägen hit eftersom de är duktiga på det de gör. Samtidigt vill jag ändå tro att det finns så många musiker som ännu inte anses vara tillräckligt etablerade för sådana sammanhang. Årets nykomling tillsammans med Spotify är ett bra initiativ men dörrarna till galans nomineringar behöver vara bredare och omfatta fler ännu ej etablerade svenska band. Det finns ändå något i det Little Jinder nämner i sitt tacktal, att det finns så många musiker som hamnar i mittfåran och försvinner eftersom de varken är nykomlingar eller fullständigt etablerade.
Samtidigt är det hela något paradoxalt. För att Grammis ska kunna fortsätta driva denna verksamhet behövs fler tittare och det bästa sättet att nå ut till så många som möjligt är att nominera de mest aktuella, etablerade och framträdande inom branschen. Dessutom är det väldigt viktigt för industrin att sådana verksamheter som Grammis kvarstår, annars kan vi inte hylla den svenska musiken och inspirera kommande generationer.
Kvällen avslutades med ett flertal liveframträdanden av bland annat Miriam Bryant, Sarah Klang och Isak Benjamin. Det blev klart att nedskärningarna tagit hårt på alla då även Grammis lyfte hur den nuvarande regeringens beslut av att dra ner på studieförbundens bidrag lett till den replokalkris som uppmärksammades i ett inslag. Den svenska musikscenen krymper helt enkelt. Industrin brinner, men här står vi i lågor och låtsas om att allt är okej.
Alla årets Grammisvinnare:
Årets album: Benjamin Ingrosso, Pink Velvet Theatre
Årets alternativa pop: Little Jinder, romantik på svenska
Årets artist: Benjamin Ingrosso
Årets barnmusik: Lisa Östergren och Thomas Backman med Konsertburkar
Årets dansband: Fernandoz med I en Greyhound bus
Årets elektro/dans: Killen. med Highlight
Årets folkmusik: Väsen & Hawktail med Väsen & Hawktail
Årets hiphop (presenteras i samarbete med TikTok): C.Gambino med “Sista Gång”, In Memory Of Some Stand Up Guys (Private Collection)
Årets hårdrock/metal: Opeth med The Last Will And Testament
Årets jazz: Sara Aldén med There Is No Future
Årets klassiska: Peter Jablonski med Stevenson: Piano Works
Årets kompositör: Patrik Berger för Taylor Swift tillsammans med Bleachers
Årets låt (presenteras i samarbete med Stim): Purple Disco Machine & Benjamin Ingrosso med “Honey Boy” (feat. Nile Rodgers & Shenseea) Text och musik: Anya Jones, Nile Rodgers, Benjamin Wahlgren Ingrosso, Chinsea Lee, Hampus Lindvall och Tino Schmidt
Årets musikvideo (presenteras i samarbete med YouTube): Maceo Frost för BIJI med Zigidi
Årets nykomling (presenteras i samarbete med Spotify): Y4ska
Årets pop: Miriam Bryant
Årets producent: Thea Gustafsson (Becky and the Birds)
Årets rock: Thåström med Somliga av oss
Årets soul/RnB: Christian Nanou med Stockholm
Årets textförfattare: Amanda Bergman med Your Hand Forever Checking On My Fever
Årets visa/singer-songwriter: Amanda Bergman med Your Hand Forever Checking On My Fever
Årets hederspris: Carola Häggkvist