
Den Colorado-baserade singer-songwritern Nick Boeder släppte 28 februari singeln ”Speak A New Language”, en suggestiv indie-folk-låt om den tysta visdomen. Singeln förenar varma akustiska element med melankoliska stråkar och ett mjukt piano, i en anda som påminner om Bon Iver och Sufjan Stevens. Låten spelades in live under en enda dag och kompletteras av en musikvideo som fångar låtens reflekterande tema.
I pressreleasen nämner du att låten skrevs under en flygresa till Mexiko. Spelade den fysiska rörelsen en roll i låtens tematik?
– Ja, jag har alltid tyckt om att skriva när jag flyger. Av någon anledning finner jag inspiration när jag är på resande fot, på vägarna eller i någon avlägsen del av världen. ”Speak A New Language” inspirerades av just denna resa till Baja-kusten i Mexiko, där jag lärde mig spanska. Låten växte från titeln, som var det första jag skrev ner i den nedre högra delen av sidan.
Ni spelade in ”Speak A New Language” under en dag där varje enskild musiker fick göra sin tolkning av låten. Hur påverkade den approachen det slutliga soundet?
– Först spelade jag in mina sång- och gitarrpartier till en klicktrack. Därefter kom varje musiker in och spelade sina delar. Det mest oväntade, briljanta ögonblicket, kom när vår cellist skapade ett oväntat, flöjtliknande ljud i låtens intro. För mig lyckades han fånga något som speglade låtens budskap – hans cello verkade bokstavligen tala ett nytt språk. Jag älskar också hur han använde pizzicato i femte versen, efter pianosolot. Det drev låten i en ny riktning och takt, vilket jag tyckte var fantastiskt. Han skrev partiet på egen hand, och jag minns att jag blev väldigt glad och överraskad när jag hörde hur han tog den musikaliska riktningen under inspelningen.
”Det mest oväntade, briljanta ögonblicket, kom när vår cellist skapade ett oväntat, flöjtliknande ljud i låtens intro”
Musikvideon beskrivs som en visuell förlängning av låtens tema av förändring och reflektion. Kan du berätta om den kreativa visionen bakom den?
– Musikvideon till ”Speak A New Language” är Simon Renströms fantastiska arbete, min art director på Rexius Records. Under ett kort möte gav jag Simon min idé om de teman jag ville fånga i videon: tidens gång, familjerelationer, tillväxt, förändring, havet, personlig frihet och transcendent tro. Jag tycker att Simon gjorde ett utmärkt jobb med att väva in dessa dimensioner i videon.
Du har nämnt artister som Bob Dylan, Elliott Smith och Nick Cave som influenser. ”Speak A New Language” har en meditativ, filmisk kvalitet – var det några specifika berättartekniska grepp från dessa artister som du fann inspiration i?
– Jag beundrar djupt låtskrivarförmågan hos alla tre. Även om jag aldrig medvetet försöker skriva som dem, så tror jag att deras arbete smyger sig in i mitt eget. Jag är född på samma datum som Dylan, och jag tror att min låtstruktur ofta liknar hans. Till exempel har han flera låtar som enbart består av verser, med en hook eller musikalisk vändpunkt, som i ”Tangled Up In Blue”. ”Speak A New Language” följer den modellen. Dylan beskrev sina låtar som ”matematiska” och ”visionsmusik”, vilket är två begrepp jag definitivt följer i mitt låtskrivande.