
Den 17 december 2016 tar Kent farväl på Tele2 Arena. 2862 dagar senare händer något. Vid kl 06.00 den 18 oktober i år dyker en video – och ett pressmeddelande upp: Bandet återuppstår för ett begränsat antal livespelningar i mars 2025. HYMN har tagit en närmare titt på hur vägen fram till den otänkbara comebacken sett ut.
En sen söndagskväll i mars 2016 publiceras en video på Kents Youtube-kanal. En dödskalle-sminkad kvinna trummar i takt till ett domedagssound medan hon bokstavligen går genom Kents låthistoria. Avslutningsvis blir allt svart. Då lyser de vita bokstäverna upp med orden: “SISTA ALBUMET” som följs av “SISTA TURNÉN”.
Albumet Då som nu för alltid släpps och sedan väntar en avskedsturné med 28 spelningar. Sedan försvinner Kent.
Minnena som finns kvar av bandet är värdefulla. Ett par månader efter deras avslutande konsert auktioneras tre fotografier ut på Bukowskis i en välgörenhetsauktion. De är tagna från deras sista ögonblick på scen och totalt drar de tre verken in 1,2 miljoner kronor.
Sommaren 2017 får Kent ta emot pris som Årets liveband på Rockbjörnen. Det är bara Martin Sköld som dyker upp. Det finns ingen längtan efter rampljuset, och de kommande åren efter uppbrottet hörs det mycket lite från bandmedlemmarna.
Men så småningom börjar det puttra.
Samarbeten och soloalbum
Sångaren Joakim Berg är den som är mest aktiv, vilket han mer eller mindre alltid varit som låtskrivare. Men när hans namn syns till är det mestadels i bakgrunden. Han medverkar på låten ”Den jag är” som är en del av Eva Dahlgrens album Evalution 2020. Året därpå gästar han även Miriam Bryant på spåret ”Lonely In A Crowd” på plattan PS jag hatar dig. Däremellan samarbetar han även med artister som Maria Jane Smith, Maxida Märak och Anna Ternheim. I maj 2022 kikar han ut halvt i rampljuset och släpper soloalbumet Jag fortsätter glömma. Ett och ett halvt år senare gör han sitt första framträdande sedan 2016 på en stor scen när han gästar Lars Winnerbäck i Globen. De framför en duett av ”Vår tid”, en låt som Berg och Kent-basisten Martin Sköld producerat.
Vad gäller Martin Sköld har han förutom projekten med sin tidigare bandkollega även gjort musik med Dejan Belgrenius under namnet Kapitalet. De andra medlemmarna i bandet: trummisen Markus Mustonen och gitarristen Sami Sirviö är båda en del av The Mobile Homes som släppte albumet Tristesse så sent som i våras. Den sistnämnda är även med och driver ikoniska Atlantis studio.
Vid ett par tillfällen får de frågor om någon form av återförening av bandet skulle vara möjlig i framtiden, och det finns två exempel i poddformat.
Intervjuerna – och golfdagen i Mariefred
I oktober 2020 medverkar Markus Mustonen i “Varför? Varför podcast?, som drivs av Adam Randolph och Björn Korning. I slutet av intervjun får han frågan om han skulle säga ja till att göra en till platta – och en reunionturné.
– Nej. Jag får inte säga något annat, svarar Markus Mustonen och skrattar.
Nattsvart alltså.
I april i år uttalar sig dock ingen mindre än Joakim Berg om samma sak i podden ”Back to the Music With Ingrid”. Det är det intervjuaren tillika den amerikanska artisten Sarah Snavely som för dem in på ämnet om en återförening. Berg drar en anekdot innan svaret så småningom kommer.
– Vår trummis fyllde 50 år i början av året. Vi gav honom en golfdag. Han har alltid velat lära sig att spela golf. Så vi hade med oss en tränare. Det var roligt. Det var en vacker septemberdag i Mariefred…
– Vi bara skrattade, de är väldigt roliga killar. När du spenderar så många år av ditt liv med samma människor blir man som en familj.
Han fortsätter med att berätta att de aldrig haft några stora bråk inom bandet. Det enda de argumenterat om har varit låtlistan och vad de ska ha med på sin rider. Så kommer frågan igen – kommer bandet att återförenas?
– Nej, vi har inte pratat om det, eller vi har pratat om det, men jag tror att det vore mer av en livegrej, säger han.
Citatet plockas upp i flera olika medier och bildar rubriker som “Jocke Berg om Kent-återförening”.

Första nyheten: Kentpromenaden
Reaktionerna blir inte särskilt stora efter Bergs uttalande.
Förväntningarna stiger desto mer när SVT:s musikprogram “PSL” teasar om en Kent-nyhet som kommer klockan 07.47 den 6 juni. Men de som hoppas på en återförening får vänta lite till. För nu gäller det en promenad i Kents fotspår i hemstaden Eskilstuna – där bandet själva berättar sin historia i ljudformat.
Micke Lönngren och Felix Back på Destination Eskilstuna, är de som ligger bakom projektet tillsammans med företaget DVA som tagit fram tekniken.
De minns lanseringsdagen väl.
– Vi hade jobbat med den här produkten ganska länge. Vi frågade Per Sinding Larsen om han ville breaka nyheten eftersom han tidigare stått ganska nära orkestern. Han fick fria händer hur han ville göra det. Vi la locket på, sedan var det Per som fick berätta det. Det blev ett väldigt stort intresse märkte vi, säger Micke Lönngren och skrattar.
– Men vi har nått ut väldigt bra, vi är jättenöjda.
– De berör, säger de unisont.
Bandet återförenas inte – men återvänder
Så, den 18 oktober, till synes från ingenstans, avbryts programledaren i SVT:s morgonstudio tidigt i programmet. Klockan är inte mer än åtta minuter över sex när en häpnadsväckande musiknyhet gör entré.
Kent återförenas inte – men de återvänder för tre spelningar, som sedermera blir sex stycken, på Tele2 Arena.
I ett pressmeddelande säger de följande:
”Vi är fortfarande vänner och när vi ses pratar vi såklart mycket om när vi var ett band.
Vi har under åren som gått sedan avskedet fått flera erbjudanden men framför allt mängder av frågor om när vi ska spela ihop igen, många från nya fans som aldrig såg oss när det begav sig.
Förra hösten bestämde vi oss bara för att tiden helt enkelt var mogen.
Att det vore fint att få uppleva magin en gång till, medan alla lever och har hälsan, som man säger.
Det här är inte en återförening.
Vi kommer inte spela in ny musik och vi kommer inte att turnera, men det vore oerhört kul att få se er en gång till.
Vi hoppas att ni tycker det är lika kul att se oss. En gång till.”
För de två kollegorna i Eskilstuna kom nyheten som en total chock. Micke Lönngren är jämngammal med medlemmarna i bandet och drev nattklubbarna i Eskilstuna där Kent gjorde sina första spelningar. Sedan dess har han även haft en personlig relation med dem, men han hade inte kunnat ana att de skulle stå på scen igen.
– Vi tillhör dem som trott att Kent aldrig kommer att återförenas. I efterhand förstår man, speciellt efter att vi lanserat vår digitala ljudvandring, hur mycket folk hade hoppats på att Kent skulle återförenas. Men vi var helt säkra på att det här aldrig skulle hända igen, vi gjorde en helt annan produkt.
”I efterhand förstår man, speciellt efter att vi lanserat vår digitala ljudvandring, hur mycket folk hade hoppats på att Kent skulle återförenas”
Idén om promenaden hade funnits länge
Felix Back berättar att ämnet om en potentiell återförening kommit upp som ett diskussionsämne samma vecka som den stora nyheten briserade.
– När man säger att man är från Eskilstuna brukar Kent komma på tals. Där var det någon som frågade: “Kommer de att spela igen?”. Då bombarderade jag ut: “Det kommer aldrig att hända”. Jag har aldrig trott att de ska spela igen.
Att bandets återkomst och lanseringen av Kentpromenaden dök upp samma år var en slump. I efterhand kan de bara att de hade extra flyt med tajmingen.
– Det fanns inte på kartan. Vi gjorde någonting som vi tyckte var viktigt, inte för att visa historien om Kent, utan historien om det som blev Kent. Det är det som vår vandring handlar om. Det handlar om det lilla bandet Jones & Giftet som sedermera blev Kent, förklarar Micke Lönngren.
Historien om en spökstad
Idén om ljudpromenaden hade funnits i flera år men det var först när de hittat en lämplig leverantör av tekniken som de kom till skott. De förklarar att det är bandet själva som sammanfattat sin historia som i sin tur berättas genom en virtuell rundtur.
– Promenaden är dels en berättelse om hur Kent blev Kent, du får höra demos som aldrig spelats, filmklipp som aldrig visats, men det är också en berättelse om en industristad i början på 90-talet. Det som fanns då finns inte riktigt i dag, det här med att alla spelade i band på något sätt och att det fanns en massa möjligheter att repa i olika lokaler. I det stora perspektivet är det också en tillbakablick på något slags musikarv, säger Felix Back och Micke Lönngren fyller i:
– Det handlar inte bara om banden utan om klubbarna och musikaffärerna. Hur en stad upplevs som en spökstad som man bara vill bort från så fort som möjligt för att man jagar något annat. Så det är också Eskilstunas resa också från en spökstad till stad i förändring.

Övertygelsen: Kommer aldrig återuppstå
De kommer från olika generationer. Micke Lönngren lämnade Eskilstuna för Stockholm i samma veva som Kent för att jobba i musikbranschen. Felix Back är uppväxt tidigt 90-tal och har således levt jämte Kent på ett annat sätt. De pumpades i högtalarna i bilen på väg till fotbollsträningen – och stod för hans första konsertupplevelse. Det var en sorg när Kent lades ned.
När Micke Lönngren sprungit på bandet eller genom åren är det just det som varit vedertaget: Kent kommer aldrig återuppstå.
– Jag tror att det är väldigt få människor som hade någon aning om det här. Kent var ju, fram till ganska nyss, dött och begravet. Då är det andra saker man pratar om och träffas kring. Det är nästan bara de som kan göra en sådan här grej, och hålla det på en sådan nivå så att det blir en sådan surprise för alla. Det är ganska likt hur det var 2016 egentligen, när de lade ned en gång i tiden.
”Kent var ju, fram till ganska nyss, dött och begravet”
Precis som 2016 kommunicerade de med en musikvideo, likt då regisserad av Adam Berg. Men var det egentligen en så stor överraskning efter Jocke Bergs uttalande i Back to the Music With Ingrid?
– Vi resonerade också kring de, säger Micke Lönngren och fortsätter:
– Då tänkte jag “det där har han bara sagt för att det är en engelsk intervju och han vet inte vad han ska svara på frågan, och han pratar med några goda vänner”. Det är väl kul. Jag avfärdade det som att det inte var troligt. Jag har ingen aning, jag är bara glad att det är som det är nu.
“Vi ska påminna om den året runt”
De har inte sett om siffrorna för hur många som gått Kentpromenaden stigit sedan nyheten om spelningarna nästa år. Men de är övertygade om att den är minst lika häftig att gå en kylig dag i mars som en varm sommardag.
– När vi lanserade den tänkte vi att den är härlig att gå en solig dag, men jag tror att det kommer att vara råhäftigt att gå i mörker när snön knarrar under fötterna. Precis så ska vi tänka med den. Vi ska påminna om den året runt, i många år framåt.
Budskapen är att Kentpromenaden måste upplevas på plats, och kanske blir det en vallfärd till Eskilstuna i början av 2025.
– Vi får hoppas det. Det finns ju 230 000 potentiella kentpromenader där ute, avslutar Micke Lönngren.