
Sedan debuten ”Fight” 2016, har Shalisa Taylor gått från att vara en lovande nykomling på den svenska musikscenen till att bli en artist med en tydlig, egen röst. När hon pratar om sitt första fullängdsalbum, When Time Belongs to You, är det med en mjuk men självsäker ton. Albumet, som släpps 27 september, är en musikalisk dagbok. En berättelse om att navigera genom tjugoårsåldern genom kärlek, förlust och självupptäckt.
För Shalisa handlar det främst om att förbli sann mot sig själv och sin egen historia och den musikalitet som hon haft med sig sedan barnsben. Hon berättar varmt om familjehemmet där musiken var en självklar del av hennes uppväxt.
– Jag växte upp med min pappa som spelar gitarr och piano, och med min mamma som älskade att sjunga och spela musik. Jag har gått i kör sen jag var ungefär nio år, vilket idag präglar min musik. Jag älskar att göra stora vokalarrangemang och vill gärna att mina låtar inte är för producerade. Ofta får ett piano eller en gitarr lägga grunden och vokalerna ta lead därifrån.
Under de stundande sista dagarna inför releasen av hennes fullängdsdebut befinner sig Shalisa hemma i Stockholm där hon för närvarande studerar till copywriter på högt ansedda Berghs i Stockholm. Bakom sig har hon flera år av utbildning i varierande områden. Efter uppväxten i Karlstad flyttade hon som 19-åring till Stockholm för att studera musik och låtskrivande på Kulturama, något som följdes upp med en kandidat i psykologi på Stockholms Universitet innan det var dags för större äventyr i den engelska huvudstaden. I London tog hon sin master i låtskriveri på ICMP där hon också skrev merparten av albumet som nu släpps på Göteborgslabeln Rexius Records.
– Jag skrev merparten av albumet under min tid i London, där jag fick reflektera över mina texter. Jag har alltid haft musiken som en personlig dagbok eller som någon slags terapi. Mitt konstnärliga uttryck har nog förändrats den senaste tiden eftersom jag skriver om nya erfarenheter som kommer med åldern, men arbetssättet har förblivit det samma.
”Jag har alltid haft musiken som en personlig dagbok eller som någon slags terapi”
Det märks att Shalisa inte är rädd för att gräva djupt och utforska sina egna känslor och tankar. Varje spår på albumet är som ett kapitel i en dagbok. Albumet speglar de små och stora ögonblicken som formar livet där hon beskriver tiden som både oändlig och flyktig.
– Den viktigaste lärdomen jag tar med mig från den här tiden är att livet är alldeles för långt för att älta det som inte blir av, men alldeles för kort för att inte göra det du vill.
Det Shalisa refererar till är titelspåret och dess innebörd kopplat till hennes pappa som i december gick bort i cancer.
– Den skrev jag när han först blev sjuk, om hur det kändes som att tiden med honom rycktes bort. Hur viktigt det i den stunden blev för mig att ta vara på de små, vardagliga, stunderna som annars lätt glöms bort. Låten ”Mother” handlar också om honom. Inför låten har jag intervjuat honom, för att sedan skriva den från hans perspektiv. ”Mother” betyder mycket för mig då jag fått berätta hans historia.
Albumet innehåller även Shalisas version av Suzanne Vegas ikoniska ”Luka”, som hon också tillägnar sin far. Vegas text handlar om en fiktiv barnmisshandel, men för Shalisa har låten en annan innebörd.
– ”Luka” har följt med mig under många år. Min pappa visade den för mig när jag först började skriva låtar och jag fastnade för den direkt. I början handlade det mer om soundet som jag och pappa pratade om, och som jag själv inspireras mycket av. Det tog några år innan jag började analysera vad låten faktiskt handlade om. När jag började lyssna på den från det perspektivet blev jag mer förälskad i låten, i hur välskriven den faktiskt är. Sedan dess dess har jag velat göra min tolkning på den, för att göra om den till min egen. Jag valde att ha med den på albumet för att det kändes som rätt tillfälle. Lyriskt är det en oerhört viktig historia att berätta, men personligen är det också lite av en hyllning till min pappa. Kärleken till låten har vi delat tillsammans.

Albumets personliga prägel får en ytterligare dimension när Shalisa berättar att hon spelat in alla vokaler på egen hand hemma i Sverige, något som sedan förvaltats och producerats i Barcelona tillsammans med Fabian Santacruz som också bearbetat fram albumets instrumentala delar. Shalisa understryker här den så viktiga balansen mellan teknik och känsla.
– Fabian lärde sig mitt sound när vi gick på musikskola i Stockholm för flera år sedan. Även om vi varit på olika platser har det gått så smidigt eftersom vi känner varandras musikspråk så bra.
Henrik Tran, som ansvarade för mixning och mastering, har varit en annan nyckelperson i att forma albumets sound. Hans noggrannhet och samarbetsvilja har gjort att Shalisa känner sig trygg i att uttrycka sina musikaliska visioner, resultatet är ett album som både låter polerat och genuint.
”Även om vi varit på olika platser har det gått så smidigt eftersom vi känner varandras musikspråk så bra”
Med When Time Belongs to You har Shalisa Taylor tagit ett stort personligt kliv men också gjort sig till ett än mer intressant namn som introspektiv singer-songwriter. Hennes förmåga att skapa musik som både är personlig och universell gör album till en solid påminnelse om livets skörhet och skönhet.
– Allt som allt handlar albumet om att växa upp, allt i från små saker som egentligen inte spelar någon roll till stora livsförändringar. Min störta livsförändring är såklart att pappa inte längre finns med mig, men genom musiken så känner jag att jag kan nå honom. Jag hoppas att andra kan relatera till mina historier och känna sig mindre ensamma när de själva går igenom olika stunder i livet.
When Time Belongs to You släpps 27 September 2024 på Rexius Records