”Det känns både vemodigt och nödvändigt.”
Så skriver Galenskaparna och After Shaves kreativa motor Claes Eriksson i ett dagsfärskt pressmeddelande. Vad han syftar på är att deras produktionsbolag Kulturtuben ska lämna Lorensbergsteatern, gängets hemmascen och fasta punkt sedan trettiosju år tillbaka.
Humor- och musikgruppen Galenskaparna och After Shave tog över Lorensbergsteatern hösten 1987. Det var i samband med premiären av katastrofmusikalen Stinsen brinner och de nya hyresgästerna gjorde entré med buller och bång. Bokstavligt talat – i föreställningens crescendo dundrade ett fullskaligt SJ-lok in i salongen. Det var inte sista gången som gruppen lät göra kirurgiska ingrepp på teatern. Det kanske mest extrema exemplet är hur de i revyn Alla ska bada (1997) byggde om scenen till simbassäng.
Men avtrycken som Galenskaparna och After Shave lämnat efter sig i huset är inte bara fysiska. Lyssnar man tillräckligt noga kan man höra Peter Rangmars baryton studsa mellan väggarna. För att inte tala om de tusentals – miljontals? – skratt som fortfarande ekar, på en låg frekvens som människor inte kan uppfatta.
För alla oss som sett Galenskaparna och After Shaves föreställningar från teaterns stolar eller känner igen scenen från de otaliga dokumentationer som gjorts för tv är det såklart vemodigt att gruppen nu säger upp sitt hyreskontrakt. Från och med årsskiftet kommer det anrika huset, invigt 1916, istället förvaltas av Vicky Nöjesproduktion AB och 2Entertain AB. Affärsidén kommer med all säkerhet vara densamma, även om många är överens om att det är en era som nu går i graven. Lorensbergsteatern har i nästan fyra decennier varit synonymt med Galenskaparna, och hur många göteborgare har inte stött på Knut Agnred eller Kerstin Granlund just som de lämnat teatern efter en repetition?
Man kan fråga sig: varför just nu? Att driva en teater är såklart ett stort ansvar och det är inte konstigt att de åldrade galenskaparna vill slippa den bördan, få tid till annat. Men att Kulturtuben lämnar teatern just nu handlar framför allt om att de inte längre har användning för den.
Slutet på Kulturtubens förfogande över Lorensbergsteatern är lika mycket ett slags slutpunkt för Galenskaparna och After Shave.
Man borde väl ha sett det hända, förstått vartåt det barkade. Medlemmarna i Galenskaparna och After Shave har mer än en gång antytt att de inte kommer göra fler saker ihop. Viljan finns, men åldern och hälsan sätter stopp. Gruppens sista gemensamma projekt, Macken – tv-serien på scen (2016), gick i mål 2018. Därefter har medlemmarna pysslat med sitt, på egen hand eller i mindre konstellationer. Jan Rippes och Per Fritzells krogshow Minnesluckor – 40 års galenskap (2023) gjordes utan Kulturtubens inblandning. Samma sak med Claes Erikssons nya satsning Anakronisterna (2024). Fyrtioårskalaset 40 ljus i tårtan (2022) var tänkt att bli en lyxig treaktare med både nytt och gammalt material, men fick slimmas ner till ett scensamtal i all sin enkelhet.
Det blev, vad det verkar, sista gången som de sex kvarvarande medlemmarna stod på Lorensbergsteaterns scen ihop.
På vägen ut passerade de en skylt med ordet skôj skrivet i versaler och en pil som pekar i riktning mot sceningången. Den står nämligen där som en ständig påminnelse om vad man ska göra på scenen – producera skôj, men lika mycket ha skôj.
Det kommer även fortsättningsvis vara skôj på Lorensbergsteaterns scen. Men inte lika skôj som under Galenskaparna och After Shaves chefskap.