Mundane: ”DIY-scenen har varit en stor del av vårt band”

pressbild

Göteborgsbandet och tillika indierockarna Mundane släpper 28 juni ”Riff Raff”, bandets andra singel inför kommande albumet ULTRA SOUND. Albumet blir deras debut i formatet som släpps senare i höst, som föregås av totalt fyra singlar. HYMN tog ett snack med kvartetten som svarade med samlad röst.

Without further ado, berätta om ”Riff Raff”!

– Låten skapades till stor del i studion när vi insåg att albumet behövde en mer punkig låt för att skapa en bra helhet. Eftersom låten inte var färdig när vi gick in i studion, arbetade vi efter ”less is more”-devisen. Låten har samma fyra ackord genom hela stycket, och det enda som förändras är dynamiken mellan verser och refränger. Resultatet sticker ut från det vi tidigare gjort, men vi tycker att låten blev stark i sin enkelhet och kommer säkerligen göra liknande låtar på framtida släpp.

Er senaste release innan singeln ”Never Change” var EP:n Greatest Hits, som släpptes i januari 2020. Jag misstänker att pandemin satte sina spår i produktiviteten?

– Vi har arbetat på albumet i ungefär tre år, en process som började strax innan pandemin. När pandemin kom fick vi ställa in allt och tappade då farten. Vi siktade på att spela in under 2020, men planeringen gick sådär. Vår felmarginal på tre månader blev tre år. Under den här tiden har vi utvecklat vårt sound och hittat något nytt som knyter ihop midwest emo med energifylld indierock och punk.

Utöver inspelningar och stundande releaser arrangerar ni också spelningar på DIY-scenen.

– Vi har fortsatt att arrangera många spelningar och ge plats åt alternativ musik, något vi tycker saknas i Göteborgs och Sveriges kulturscen. DIY-scenen har varit en stor del av vårt band och har gjort att vi kunnat knyta många kontakter runt om i både Sverige och Europa. Det finns många eldsjälar som gör det möjligt för mindre band att växa och ha ett internationellt utbyte.

Då blir det turné nu då?

– Till hösten ska vi göra en mindre turné i Norden och en längre turné i Tyskland och Polen. Turnén kommer att bli en möjlighet för oss att återknyta där vi slutade sist. Vi har planerat spelningar i flera städer och kommer att släppa albumet kort därefter. Tack vare vårt omfattande nätverk inom DIY-scenen har vi kunnat planera och genomföra turnén. Vi har byggt upp starka relationer med bokare, distributionsbolag och likasinnade musiker och kreatörer runt om i Europa.

Mundane består av Hannes Wijk (sång, gitarr), Melker Lilja (gitarr), Linus Bech (bas) och Felix Grennard (trummor).