Kalle och dådet: ”Fyndighet är beroende av leverans”

Press

HYMNs Joseph Pollack kontaktade Kalle och dådet, som nyss släppt singeln ”Innan knoppar brister” för ett kort snack. Läs intervjun nedan.

Vill du berätta lite om låten? Jag tycker den luktar Göteborg och sommar.

– Jag tror att den osar det av en anledning faktiskt. Den skrevs en förmiddag i maj när sommaren kilat in foten i dörren, och blommor börjat brodera häcken intill Florens krog & bar. Där satt jag och grämde mig över mina tendenser. När smärtan i att växa plötsligt blev så jävla vacker, i solen, med öl, bland blommor. Karin Boye kanske har sagt det vackrare, allt det där om bristande knoppar och att växa. Men jag tycker fan att vi fått det att svänga om budskapet!

– Kul att du hör Göteborg också. Det finns en jävla stark iver i låten som vill slå sig ut, och en hoppfullhet. Det är väl ganska universellt, men kanske ännu mer göteborgskt, vet inte riktigt… Den handlar om tacksamhet och den svänger, jag tycker det passar in bra både på sommar och på Göteborg.

HYMN intervjuade dig för typ ett år sen. Vad har hänt sen dess?

– Sen senast vi snackade så har vi släppt två singlar, haft runt oss på göteborgsscenen och försökt spela högt nog för att höras. Jag har skrivit mer musik och vi har blivit fler och fler i vår orkester. Numera har vi även två blåsare i bandet, så jag är taggad på att få in det i framtida släpp! Vi har inte tjänat några pengar att tala om, men däremot en hel del glidmedel. Vi spelade utanför M-shop här i Göteborg och de tackade med diverse produkter.

”Vi har inte tjänat några pengar att tala om, men däremot en hel del glidmedel”

Vad är skillnaden på att vara poetisk och att vara fyndig?

– Ouff, go fråga. Fyndighet är en krydda till allt som med intention kan sägas. Jag tror att fyndighet kräver en timing och närvaro, både i rummet och tiden. Ett budskap och dess utformning kan vara både poetiskt och fyndigt men jag tror att fyndighet är beroende av leverans.

– Att vara poetisk tror jag är att göra anspråk på ”sanning” genom att presentera lite vad som på ett berörande sätt. Att vara poetisk verkar ofta bli till att ta varandet på för stort allvar. Att vara fyndig tycker jag är att med glädje påminna om hur absurt det är att vara.

Slutligen, vad spelas i dina hörlurar i sommar?

– Sen förra sommaren har jag varit inne mycket på Sydafrikanskt 60-tal och Mbaqanga. Dark City Sisters är en grupp att kolla upp! Men jag vill också investera mer i bra, nutida, lokal musik. Det finns så mycket bra och jag tycker ju att andra ska lyssna på mig så varför inte själv lyssna runt lite mer? Styva Linan och Terra för att nämna lite gött lokalt.