SPELLISTA: Nonsenskaraoke och datorstyrd orgel – missa inte detta på Intonal 2024

Funeral Folk, Foto: Gustav Broms

En vecka innan Eurovision sker en helt annan typ av festival i Malmö. Den experimentella fristaden Intonal går in på sitt nionde år. HYMN:s skribent Florian Falk guidar.

Helgen innan megaspektaklet Eurovision inträffar i Malmö och förvandlar delar av staden till en ”village” som ingen vill ha något att göra med, sker runt hörnet dess antites: Intonal. Det är ett evenemang som till skillnad från Eurovision gör mindre väsen av sig än vad det hade kunnat kosta på sig. Sedan 2015 har festivalen på Inkonst kontinuerligt tagit hit några av de största och eller intressantaste namnen inom det vaga fältet ”experimentell musik”, med tyngdpunkt på det elektroniska. Festivalen har skaffat sig ett internationellt rykte. Att den finns i en så liten stad som Malmö är lyxigt. Intonal har dessutom helt säkert smittat av sig på stadens musikscen. Det märks i årets line-up, där en hel del av akterna har lokal förankring.

Årets festival ackompanjeras av ett manifest. Medan man, när det kommer till Eurovision, kan fråga sig vilken ”visionen” egentligen är behöver man här inte undra. I texten refererar festivalen till fantasyfilmen Den oändliga historien, där ett ondskefullt Ingenting – en symbol för vuxnas apati och brist på fantasi – hotar att förinta det magiska landet Fantasia där barns kreativitet får flöda fritt. Även Intonal har hotats av förintelse, får vi lära oss. Deras Ingenting är, skriver de, ”infiltrationen av nyliberal industrialisering”. I ljuset av den formuleringen är det lätt att se festivalen som en motvikt mot det evenemang som kommer äga rum i Malmö helgen därpå. Klart är i alla fall att Intonal ännu ett år kommer att ge plats åt marginaliserad, framåtsträvande och gränsöverskridande musik. Några exempel:

Malmökonstnären Fredrik Degrérs karaokeperformance, där deltagarna bäst de kan får sjunga artistens egna nonsenslåtar, med sina absurdistiska vardagsbetraktelser, är så gulligt. När han spelade på Inkonst tidigare i våras inom ramen för konsertserien Kallelse förvandlades publiken till en förtjust fnissande mellanstadieklass. Det här är folklig och demokratisk musik på riktigt.

Malmö är en liten stad men inte långt härifrån ligger Köpenhamn. Därifrån kommer skivbolaget Posh Isolation som firar femton år i år – och de gör det med ett showcase på Intonal. I femton år har Posh Isolation utgjort ett nav för experimentell musik i Skandinavien och lika länge har de kultiverat – och konsekvent hållit sig till – ett sound som är kallt och mystiskt, ofta ogästvänligt men lika ofta förtrollande och alltid liksom ”larger-than-life”. Under skivbolagets lilla festival i festivalen kommer bland annat grundaren Croatian Amor spela. Hans musik låter som det känns att köra riktigt snabbt över Öresundsbron i en Tesla en klar februariförmiddag: uppfriskande.

En sak som utmärker Intonal är hur festivalen drar nytta av staden. Spelningarna sker inte bara på Inkonst utan även på andra platser runt om i Malmö – var någonstans har skiftat från år till år. 2019 fick Sankt Petri-kyrkan en ny orgel som kan programmeras med MIDI. Bara själva tanken på en kyrkorgel som kan styras på samma sätt som en synt är fantasieggande. På den kommer Maxime Denuc i år att spela sina kompositioner, speciellt skrivna för just MIDI-kontrollerad orgel. Hans vackra album Nachthorn från 2022 har lika mycket – eller lite – med klubben som med kyrkan att göra, och är tillräckligt pampigt för att fylla kyrkorummet i Sankt Petri.

Apropå orgel så kommer den hyperlokala akten L.T. Fisk att skala upp rejält när han byter ut sin lilla tramporgel mot den över fem hundra år gamla piporgeln på Malmö Konstmuseum – som för övrigt stod i Sankt Petri-kyrkan fram till sjuttonhundratalets slut. Hur trubaduren från Arlöv ska lyckas överrösta den mäktiga orgeln med sina skånska psalmer blir intressant att se. När Kali Malone spelade på den här orgeln 2023 var det trollbindande. Kommer L.T. Fisk i närheten blir det väldigt bra.

På Inter Arts Center, dörr i dörr med Inkonst, inträffar festivalens allra mest experimentella programpunkter. De som rör sig i gränslandet, kanske även över gränsen, till ljudkonst. Där kommer flera artister under festivalens gång tolka Luc Ferrari. Han var en av förgrundsgestalterna inom Musique Conctrète, den banbrytande elektroakustiska rörelse som lagt grunden till så mycket av den musik vi kan höra på Intonal. Hit kan man gå om man vill höra hur allt började.

SPELLISTA: