Wave-Gotik-Treffen hyllar den gotiska kulturens alla sidor

Wave-Gotik-Treffen 2008. Foto: Tobias Seelige

Wave-Gotik-Treffen, eller WGT som det ofta förkortas, anordnas årligen i Leipzig i Tyskland, och är kanske den mest långvariga traditionen inom den gotiska musikscenen.

Festivalen grundades redan år 1992 och har år efter år samlat likasinnade från hela världen med intresse för alternativ kultur där musik som synth, industri, postpunk, gothrock, EBM och ambient står i fokus. I maj är det dags för den 31:a upplagan, och inför HYMNs besök på festivalen kontaktade vi WGTs Cornelius Brach, pressansvarig och en av arrangörerna, för en intervju.

För den som aldrig har varit på Wave-Gotik-Treffen, hur skulle du beskriva festivalen?

– Det är en avslappnad sammankomst av likasinnade från hela världen som hyllar alla sidor av den gotiska kulturen. När du besöker WGT så är det som att dyka in i en annan värld under fyra dagar, en värld långt ifrån den grå vardagen. Och du kan känna den speciella WGT-atmosfären runtom i hela staden.

WGT är nu uppe i sin 31:a upplaga, vilket är fantastiskt! En stor del av publiken återkommer år efter år – en publik med stort åldersspann och folk från alla världens hörn. Varför tror du att WGT har kunnat växa så pass mycket och fortfarande lockar en så stor publik?

– Det beror på att WGT är inte en helt vanlig festival bland många andra. Med festivalens hundratals konserter, fester och kulturella event på runt fyrtio spelställen över hela Leipzig, så ger det en speciell vibe oavsett var någonstans i stan du befinner dig. Men också betydelsen av “Treffen” (sammankomst) gör det speciellt. Det är en plats där du lätt kan lära känna andra och få nya vänner från så många olika länder.

– Och slutligen, många av våra besökare har blivit äldre ihop med WGT. Men det spelar ingen roll om du är 60 år eller 20 år; oavsett ålder kan du ha en trivsam upplevelse bland alla våra alternativ som rör sig mellan små, mysiga events och spelställen, några av dem till och med med sittplatser, till våra stora konserthallar eller galna partyn som pågår ända till gryningen.

Foto: Gustavo Hochman

Medan många andra festivaler ofta är placerade till en enda plats och där scenerna ligger väldigt koncentrerat, så hålls WGT istället runtom i hela Leipzig på ett fyrtiotal väl utvalda venues. Publiken kan se banden spela i allt från de historiska valven på Moritzbastei, till kyrkor, operor eller på ett gammalt stadsbad.

Hur mycket tillför er variation av spelställen till helhetsupplevelsen tror du?

– Självklart så bidrar det mycket till den speciella upplevelsen på WGT. För på vilket annat ställe kan du växla mellan en högljudd industrishow i en stor konserthall, en nervkittlande film på en bio, en klassisk konsert i en kyrka, en guidad tur genom ett intressant museum, en gigantisk viktoriansk picknick i en park, strosande på en medeltida marknad, eller en guidad tur med spårning av fladdermöss på en kyrkogård?

Med tanke på tidigare fråga om alla spelställen, hur fungerar det med logistiken? Kan man enkelt ta sig mellan spelställena som besökare? 

– Det är ganska enkelt eftersom våra besökare kan nyttja den lokala kollektivtrafiken utan kostnad (det ingår i WGT-biljetten). De flesta spelställena ligger inte heller jättelångt ifrån varandra, ibland fungerar det att ta en promenad ifrån det ena stället till det andra.

Årets lineup är i skrivande stund inte helt klar men programmet har hittills 164 akter bekräftade. Bland dem finns bland annat industriakten Statiqbloom, EBM-pionjärena Nitzer Ebb, svenska synth/postpunk-trion Agent Side Grinder, amerikanska synth/darkwave-akten Kontravoid och gothmetal-bandet Tiamat.

Jag har förstått att ni även ska börja köra klassisk musik igen, samt opera, kammarmusik och orgelmusik. Berätta gärna lite om det, och hur ni tänkt kring bredden i årets program.

– När det kommer till lineupen så försöker vi alltid att hitta en bra mix av alla musikstilar som är förknippade med den gotiska scenen. Men det är också viktigt med en bra blandning av välkända, etablerade artister och lovande nykomlingar som är mindre kända, men intressanta band. Jag tror att vi lyckades skapa en intressant variation det här året igen. Du kan vara säker på att du inte blir uttråkad!

– Det kulturella programmet med klassisk musik, föreläsningar, operor, utställningar med mera har utvecklats på ett fint sätt tack vare samarbetet med varierande kulturella partners i staden. Men också på grund av det breda intresset som finns hos våra besökare som inte bara är intresserade av konserter och fest, utan av hela vårt kulturella utbud.

Foto: Falk Scheuring

Hur ser förhoppningarna ut i antal besökare på WGT år 2024? (totalt under de fyra dagarna)

– Vi väntar oss ännu en gång att det blir runt 20 000 besökare i år.

Vad är ni mest stolta över med WGT?

– Vi är stolta över att vi har lyckats med att bevara den speciella atmosfären som finns på WGT nu under så många år. Och att vi klarar av att koordinera alla de nödvändiga sakerna som krävs för de hundratals konserter och event som ingår i vårt program – att det i slutändan alltid går i mål. Varje år så känns det som ett sorts mirakel, även för mig.

Wave-Gotik-Treffen 2024 hålls den 17-20 maj. Lineup och mer info om festivalen finns här.

Lyssna på vår spellista med ett urval av akterna från årets WGT nedan: