Iiris Viljanen om naturen och Ingmar Bergman

Foto: Per Kristiansen

Iiris Viljanen är pianist, låtskrivare och sångerska, men beskriver sig själv som en musiker som skriver låtar. Nu är hon aktuell med sitt femte album Själsligt uppvaknande vid Slussen. 

– Hela albumet handlar om flera olika uppvaknanden under och efter en kris. Men jag tycker att det är ganska hoppfullt, att man är på väg mot ett nytt liv och ny energi. Att man inte är i den mörkaste krisen längre utan på väg framåt. Att man är i utveckling som människa, säger Iiris Viljanen. 

Vad är det för kris du sjunger om? 

– Jag kan inte berätta exakt vad det är för kris, men man kan säga att det handlar om när man märker att ens liv inte fungerar på vissa områden, så som det kanske fungerar för andra. Och att då börja gräva djupare i orsakerna bakom detta och bearbeta sånt som man inte ens var medveten om att man behövde bearbeta. Att omforma sitt liv från grunden så att det blir mer så som man vill leva det. 

”Det känns lite lättare med svåra saker i livet när jag får skapa någonting av det”

För Iiris är musikskapande terapeutiskt, och hon skriver mycket mer än vad som ges ut. 

– Det känns lite lättare med svåra saker i livet när jag får skapa någonting av det. Att bygga nya berättelser av starka känslor är läkande. Men just nu, i och med krisen som varit, börjar jag gå in i en ny intressant fas, där musiken äntligen får vara något annat än bara bearbetning av tunga och komplicerade känslor. Det känns uppfriskande och underbart med den förändringen.

En av singlarna från den kommande skivan är “Mitt inre barn”, vad är din relation till ditt inre barn? 

– Sedan jag insåg att det är mitt inre barn som reagerar i olika situationer försöker jag ta hand om och lyssna på henne. Det är en utmanande process, men det går framåt. Samtidigt håller jag på att fylla mitt liv med mer spontanitet och lekfullhet. Men det har blivit mycket bättre av att bara förstå att det finns, och att man behöver ta hand om det själv. Som en förälder liksom. 

Hur påverkar ditt inre barn din musik? 

– Jag har inte riktigt reflekterat över det men det påverkar nog både texterna och musiken väldigt mycket. Speciellt mina tidigare texter bär mycket av mitt inre barns sårbarhet, smärta och förvirring. Medan melodierna och harmonierna ofta skapas av mitt inre barns lekfullhet och fantasi. 

Foto: Per Kristiansen

Vad som märkbart har ett inflytande på Iiris musik är naturen. Även på den kommande skivan spelar den en stor roll och allt från liljekonvalj och sångsvan till tallskog och får besjungs. 

Vad beror din relation till djur och natur på? 

– Jag växte upp på landet och djuren där gav mig en stor trygghet och kärlek. På något sätt var de mina bästa vänner. Jag bodde långt från både skola och vänner, och då hängde jag med djuren och spelade piano istället. Det är inte så konstigt att de fortfarande ständigt förekommer i mina låtar, eftersom det format mig så mycket, uppväxten med djuren. 

En miljö som avspeglas på albumet är Fårö utanför Gotland, där Iiris tillbringade två veckor med att jobba på skivan. 

– Jag var på residens i Ingmar Bergmans hus. Jag visste inte ens om jag skulle göra en skiva då. Men när jag gick runt där i naturen och hade mycket tid att reflektera så började jag skriva en massa låtar. Det är ganska sällan jag hinner sitta två veckor bara och hålla på med musik, tyvärr.

Förutom beskrivningar av öns flora och fauna märks dess inflytande på den senaste singeln ”Eremiten”

– När jag var där tittade jag på flera av hans filmer och läste böcker om honom, och det inspirerade mig mycket. Jag kunde också känna ett slags släktskap till de teman han berättade om som konstnär: stora känslor, psykisk ohälsa och relationer mellan människor. Jag fick på något sätt ny kraft när jag var där. 

”Jag kunde också känna ett slags släktskap till de teman han berättade om som konstnär”

Efter skivans release blir det inte en vanlig turné, utan ett samarbete med skådespelerskan Stina Ekblad. Föreställningen heter Ingen vet alls hur jag har det och innehåller både nya och gamla låtar av Iiris, samt texter skrivna och framförda av Stina Ekblad. 

– Det är ett slags konstnärligt möte på det sättet att vi båda gör det vi är bra på. Hon skådespelar och framför text på olika sätt, och jag och bandet framför musiken. Att få jobba tillsammans med Stina är som en dröm för mig. Hon är en stor förebild och utstrålar alltid en enorm kraft på scen och är fullständigt närvarande i det hon framför. Vi råkar också komma från i princip samma ställe i Österbotten, från grannbyar. Det är lyxigt bara att få vara med och repa med henne och det ska bli spännande att göra det live också, säger Iiris Viljanen.

Nya albumet ’Själsligt uppvaknande vid Slussen’ släpps den 26 april.