Punktligt och intensivt – så var P3 Guld

Thomas Stenström med sitt pris. Foto: Wai Kei Fung

Under fredagen hölls P3 Guld för tjugoförsta gången i ordningen. Galan flyttade då också in i Studio 1 i SVT-huset i Stockholm – och HYMN försökte fånga upp ett par ögonblick som tv-kamerorna svepte förbi. 

Galatillställningarna avlöser varandra i början av året. Vissa ser det som en härlig och varm kompanjon att slå följe med tills dess att våren börjar närma sig. Andra bevittnar det mer som en seg påminnelse om att vi fortfarande inte har vänt blad från föregående år. Oavsett inställning bör P3 Guld ha fallit båda grupperna i smaken. Pristagare firas – utan utsvävande tacktal – och det handlar trots allt mest om musiken. 

Icona Pop på röda mattan. Foto: Wai Kei Fung

Under en och en halv timme skulle mycket hinnas med. Och framför publiken sprang personalen i produktionen frenetiskt fram och tillbaka. Lite som på en akutmottagning. Men här hade de istället gröna rockar och bar på iPads. Någon skulle räkna ned programledaren Torbjörn Averås Skorup. En annan levererade manuskort. Prisutdelare lotsades fram och sittande statister placerades snabbt ut när artisterna lämnade sina stolar för framträdanden.

Parallellt med det skulle även scener byggas upp – och monteras ned. Vissa artister, som öppningsakten Benjamin Ingrosso och senare även Yaeger, uppträdde som i en musikvideo. Möjligtvis något mindre jobb. Desto mer arbetsinsats krävdes det nog när waterbaby framförde “Airforce blue” i ett hav av granris. Hur som helst var det en imponerande arbetsinsats – och inte minst lyckades de få ett publikhav, fullt av kreatörer och artister, att sitta blixtstilla i 90 minuter. 

Kvällens artister som fick ta emot pris höll sig, som ovan nämnt, kortfattade. Thomas Stenströmnöjde sig med några enstaka meningar och avslutade med orden: “No pyro – no party”, som en referens till när han i måndags uppträdde på Idrottsgalan och höll i bengaler.

Veronica Maggio med sitt pris. Foto: Wai Kei Fung

Mest förberedd på ett riktigt tal var Veronica Maggio när hon belönades med priset “P3 Ikon”. En utmärkelse som Robyn blev första artist att ta emot i fjol. Maggio hade med sig en fusklapp som stöd när hon framför publiken försökte formulera vad skapandet innebär för henne.

– Jag har alltid varit så full av tvivel och rädslor och därför är det så skönt varje gång jag lyckas fånga ett ensamt ögonblick och får dela det med er eftersom jag lärt mig att ni kommer förstå, och att ni kommer göra något eget av det.

Låtskrivaren, som är född i Uppsala, blev en av två artister som efter galan kammat hem dubbla priser då hon även vann i kategorin “Årets låtcitat” tillsammans med Miriam Bryant. 

Den andra artisten som också blev två P3-guld priser rikare var rapparen Ant Wan, vars rötter inte är alltför långt ifrån Uppsala. 26-åringen, som sålde ut Globen förra året, är nämligen uppväxt i Västerås som ligger drygt en timmes bilfärd därifrån. Han blev “Årets artist” och tilldelades även “Guldmicken”. Ant Wan var inte på plats men via ett förinspelat klipp lät han hälsa att planerar en spelning på Tele2 Arena under 2024. 

Den tjugoförsta upplagan av P3 Guld blev en påminnelse om att galor må leva i en tid där deras existens emellanåt ifrågasätts. Men samtidigt släpper inte fansen taget när just deras artist är nominerad i tunga kategorier. Därmed punkt. 

Vinnarna! Foto: Wai Kei Fung

Alla vinnare:

Årets artist: Ant Wan

Årets låt: Thomas Stenström – “Andas in, andas ut”

Årets låtcitat: Veronica Maggio och Miriam Bryant – “Under någon ny” med citat: “Om jag var du i kväll skulle jag va över mig, ute nu och under någon ny”

Årets album: Jelassi Dom har bara gett mig ett namn 

P3 Ikon: Veronica Maggio

Framtidens artist: Eah Jé 

Årets grupp: Icona Pop

Guldmicken: Ant Wan 

Jelassi vann pris i kategorin ’Årets album’. Foto: Wai Kei Fung