Redaktionens favoriter v.2

Agent Blå pressbild

Då kickar vi igång 2024 på riktigt här på HYMN. Redaktionen har vaknat ur sin julkoma och det är dags att presentera ett gäng musikaliska favoriter från senaste tiden.

Agent Blå – ”Discount” (låt)

Ett av Sveriges bästa band i skarven mellan indie och postpunk är de allt, Agent Blå. Och nu är de tillbaka med ett nytt skivkontrakt med alltid lika pigga VÅRØ RECORDS i ryggen. Nya singeln ”Discount”, som kom i veckan, kör över oss totalt. Förväntningarna inför vårens album STAB! (12 april) är med andra ord gigantiska.

Silveräpplen – ”Dansmusik för tomma dansgolv” (låt)

Silveräpplen, Simeon Pappinen Hillerts soloprojekt, levererar veckans danspärla och självklara förfestlåt. ”Dansmusik för tomma dansgolv” är lika svängig som monoton – och helt omöjlig att sitta/stå still till. Den här låten lär snarare fylla än tömma dansgolven därute, bara att hoppas på att Sveriges alla dj:s läser HYMN…

Waxahatchee feat. MJ Lenderman – ”Right Back to It” (låt)

Katie Crutchfields första Waxahatchee-album sen 2020 har äntligen fått ett offentligt releasedatum. Den 22 mars släpps Tigers Blood via Anti-, och första singeln ”Right Back to It” gästas av MJ Lenderman från hajpade Wednesday. Denna duo låter som a match made in heaven, minst sagt.

Xmal Deutschland – ”Allein” (video)

Ett av åttiotalets bästa postpunk-och new waveband, Xmal Deutschland, annonserar ett nysläpp av albumet Early Singles (1981-1982) och släpper samtidigt en av singlarna från skivan. Releasen av albumet kommer att ske samma dag som sångerskan Anja Huwes soloalbum släpps. ”Allein” är en fantastisk låt som troligen faller dig i smaken om du gillar band som Siouxsie and the Banshees. Spana in den snygga videon nedan som nu för första gången får se dagens ljus.

Coyote + Casey – ”Coma” (låt)

Några år har gått sedan vi först stiftade bekantskap med The Brides of the Black Room. Just nu jobbar det hemlighetsfulla electropopakten / konstnärskollektivet på sin andra fullängdare. Coyote + Casey, två av medlemmarna, bjuder på ett fint sidospår med ekon från Massive Attack och Portishead.

Daniel Romano – ”Fields Of Ruin” (låt)

Kanadensaren Daniel Romano är en musiker med många ess i sin rockärm och nya singeln ”Fields Of Ruin” är countryinspirerad och psykedelisk garagerock, förankrad i en ljudbild som ger ekon av ett obskyrt band i skarven mellan 60- och 70-tal. Långhårig musik med mycket attityd.

GospelbeacH – ”Hang Thyme” (låt)

Kalifornien-baserade GospelbeacH är tillbaka med ett tidlöst spår, vars ljudbild värmer och omfamnar, där varje ton ger luft under vingarna. Produktion andas kosmisk americana och det är svårt att inte längta efter sommaren när frontfiguren Brent Rademaker är i farten.