Musikvideor du inte får missa – november

Man kan inte låta bli att undra – ska alla musikvideor vara AI-skapade, deepfake och bestå av robotar nu…? Missförstå mig rätt. Det kan bli fantastiska videor. Men lite variation vill man ju ändå ha. Här kommer några videor – med och utan robotar – du inte får missa från november.

Björk ft. Rosalía – ”Oral” (Regi: Carlota Guerrero)

Björk har alltid varit ett musikvideo-orakel och någon som gått utanför boxen. Den här videon är lite mer avskalad, men fortfarande ser man att det är något udda med den… Aha, det är AI-teknologi inblandat. Så klart! Låten skrevs av Björk för tjugo år sedan men hamnade aldrig på något album. Nu gör hon den tillsammans med Rosalía. I videon får vi se Björk och Rosalía fightas med varandra både med och utan svärd.

Sevdaliza & Grimes – ”Nothing Lasts Forever” (Regi: Willemkantine)

Förutom Sevdaliza och Grimes syns Madonna, Julia Fox och Ferg i den här videon – om än i deepfake-varianter och på bodybuilder-kroppar. I en industrilokal går de på löpband, kör städmaskin och agerar dj:s. Temat utforskar teknologi, perfektion, kroppsfixering och videon är både ytlig, djup, dystopisk och kraftfull. 

Tierra Whack – ”Chanel Pit” (Regi: Alex Lill)

Tierra Whack har gjort en och annan bisarr musikvideo genom åren. Den här gången rappar hon medan hon åker längs bandet i en biltvätt. Till synes oberörd. Till synes utan att vara robotisk. Imponerande.