The Casualties på Pustervik – en härlig dos av bandets gedigna låtlista

Det kändes inte alls som länge sedan, men det visade sig att det var i inledningen av 2019 jag såg The Casualties senast. Det klassiska streetpunk-bandet från New York hade då en relativt ny sångare i form av David Rodriguez och de gjorde en fin spelning på Musikens Hus i Göteborg. I söndags kväll var det Pustervik som stod som värd.

Först ut på scen var Blisterhead från Falköping- och Skövdetrakten. De släppte senaste albumet The Stormy Sea 2021 och i den vevan såg jag även deras lyckade releasespelning på Fyrens Ölkafé. De gick på scen strax efter klockan åtta i blått sken och drog igång med ”Tumbling Down”. Redan från början visade bandet att deras refränger är en av styrkorna och sedan fortsatte det med låtar som ”Valley of the Dead” och ”Haymarket Riot”.

Blisterhead hann även med en lite rockigare cover av The Clashs ”Spanish Bombs” innan allt avslutades med grymma ”The Sound of Unity” efter ungefär en halvtimme. Även om det oftast lät bra lyfte det inte riktigt till de högre höjderna denna gång. Att det var söndagskväll kan ha bidragit en del till det, tror jag.

The Casualties gick på scen klockan nio till de lite oväntade tonerna av Europes ”The Final Countdown” som dock snabbt övergick till lite mer väntade toner från Ramones ”Blitzkrieg Bop”. De fyra musikerna inledde med ”Under Attack” i ett rasande tempo och sedan fortsatte det på inslagen väg med en bra mix av äldre och yngre låtar. En hel del påminde om konserten på Musikens Hus 2019 och det var bra drag på delar av publiken som körde cirklar och liknande framför scenen. 

Vi fick en härlig dos av Casualties gedigna låtlista med höjdpunkter som ”1312” och ”Riot” och när det var dags för Ramones-flirten ”Made in N.Y.C.” följdes den av Ramones-klassikern ”Teenage Lobotomy”, men den delen var inte en av kvällens höjdpunkter.

Avslutningen var magnifik med låtar som ”For the Punx”, ”Punk Rock Love” och den avslutande succén ”Unknown Soldier”. Turnén kallades ”Tour of the unknown soldier” så det var en perfekt avslutning innan Casualties rullade vidare mot Tyskland.

Min tid var ute så jag fick småspringa från Pustervik för att hinna med en buss. Någon hade skrivit ”om man springer snabbt nog så försvinner allt” på ett elskåp och jag sänkte därför tempot och gick långsamt på bussen med ännu en härlig konsertkväll i bagaget.