Malmöpremiär för Klubb DÖD med Then Comes Silence och Vision Video på Plan B

Vision Video – Foto: Dandercore

I veckans krönika i Svenska Dagbladet utropade Andres Lokko 2023 till ”gothen år”. 2023 är också året då Sveriges kanske mest välrenommerade gothklubb, Stockholmsbaserade Klubb DÖD, utvidgar verksamheten söderut. Första nedslaget i Malmö är en dubbel med svenska Then Comes Silence och amerikanska Vision Video på Plan B.

För att understödja sin tes tar Lokko, i nämnda krönika, upp hur gothmodet infiltrerat mainstream via världsstjärnor som Billie Eilish eller Jenna Ortega i Netflix-serien Wednesday. Han nämner även uppståndelsen kring ur-gothmodern Siouxsie Sioux återkomst till livescenen och det faktum att The Cure (och Depeche Mode) fortsätter att spela inför utsålda arenor. Och (f.d. The Cure-medlemmen) Lol Tolhursts nyutkomna historiebok Goth: A History.

Däremot nämns inget om hur mycket kvalitativ gothrelaterad musik som faktiskt görs av yngre band idag. En ny darkwaverörelse växte fram under 2010-talet med turkiska She Past Aways debutalbum Belirdi Gece (2012) som en tydlig milstolpe.

Kvällens huvudakt, stockholmska Then Comes Silence har en självklar plats i nämnda rörelse. Likväl sticker de ut. Där Lebanon Hanover, Drab Majesty, Kælan Mikla och andra samtida fanbärare för mörkerromantisk postpunk använder trummaskiner och elektroniska ljud är Then Comes Silence, med sin ”traditionella” rockbandssättning, ändå något annat. En skapelse av (soja-)kött och blod.

Mindre än två år har gått sedan Then Comes Silence spelade i Malmö senast. Sedan dess har de bland annat hunnit med att släppa genomstarka sjätte albumet Hunger (2022), som tar deras mörka postpunk i en något mer melodiös och ”traditionellt” rockorienterad riktning. Och så har sättningen krympt till en trio.

Arkivbild på Then Comes Silence – Foto: Wikivikingo

Kvällens spelningen är den bästa jag hittills sett med dem. Kanske har mötet med den yngre Stockholmspubliken tidigare i veckan på ett utsålt Kafé 44 eller de amerikanska turnévännerna i Vision Video gett en vitamininjektion. Eller så har de bara hunnit bli ännu lite mer samspelta med tiden.

Sångaren och basisten Alex Svenson och trummisen Jonas Fransson är en mycket stark rytmsektion som driver låtarna framåt medan gitarristen Hugo Zombie fyller i med de utmärkande gitarrslingorna. Gamla singeln ”She Loves The Night” rymmer ekon från Alex shoegaze-förflutna. ”Animals” ger en indikation på hur Ramones kanske hade kunnat låta ifall de hade frontats av Den unge Werther.

Men Then Comes Silence kommer ändå som mest till sin rätt i nyare nummer där melodierna och de episka dragen får blomma ut. Som i ”Warm Like Blood”, vars drivande gitarrslinga för tankarna till Bauhaus epos ”Bela Lugosi’s Dead”. Eller i ”Good Friday”, en gripande låt om att förlora en nära anhörig.

Kvällens öppningsakt Vision Video kommer från Athens i Georgia och knyter an ännu starkare till gothens tidiga till mitta 80-tal. Joy Division hyllas med en cover på ”Transmission” och jag tycker mig även ana en hel del inspiration från The Chameleons och tidiga The Cure. I livesättningen ingår dessutom en verklig 80-talsgoth-legend: Tom Ashton från The March Violets, som även har producerat båda deras fullängdsalbum.

Karismatiske sångaren Dusty Gannon har tidigare varit soldat och gjorde för tio år sedan utlandstjänst i Afghanistan. Idag fördömer han krigsindustrin och pratar i sitt mellansnack om hur människoliv offras för storföretagens omåttliga girighet.

Med det knyter han också an till något som Andres Lokko tar upp i tidigare nämnda krönika. Nämligen att gothen, rent ideologiskt, var ganska ”woke” innan någon ens visste vad ordet betydde.