Redaktionens favoriter v.47

Ännu en vardagsvecka börjar lida mot sitt slut och HYMN-redaktionen har som vanligt vänt ut och in på sina musiknördiga hjärnor för att leverera en veckolista med en massa fina musiktips.

Gossip – ”Crazy Again” (låt)

Hand upp om du också har saknat Gossip! Men nu behöver ingen vänta längre. ”Crazy Again” heter nya singeln som är första smakprovet från Gossips första skiva på 12 (!) år. Real Power släpps i mars 2024 och fram tills dess är det läge att spela ”Crazy Again” på repeat, då den är en riktigt härlig popkaramell.

grandpa julie – ”Paper Towns” (låt)

Svenska grandpa julie är baserad i Sydney, Australien – men nu är det faktiskt hög tid att vi här hemma får upp ögonen för detta stjärnskott som blandar modern melankolisk pop med UK garage. Fjärde singeln heter ”Paper Towns” och släpps idag. Så bra!

Björk feat Rosalía – ”Oral” (video)

I tisdags, på Björks egen födelsedag, släppte hon sitt första samarbete med Rosalía. Låten ”Oral” skrevs egentligen mellan albumen Homogenic (1997) och Vespertine (2001) men skrinlades då den inte riktigt passade in. Det här är Björks mest omedelbara popögonblick på länge. Intäkterna från samarbetet går till att belysa de förödande miljökonsekvenserna av den öppna havslaxodlingen i Björks hemland Island. Videon blev en av veckans mest streamade. Se de båda stjärnornas datoranimerade alter egon slåss mot varandra:

Vera Norea – ”Sjukskriv mig från samhället” (låt)

År 2017 skrev Vera Norea, som då var 16 år gammal och mitt i en långvarig depression, låten ”Sjukskriv mig från samhället” åt sitt punkband Hårdgnissel. Nämnda band fick en del uppmärksamhet för låten ”Macho jävla hockeykillar, sluta sjunga Queen”, har varit Manifestnominerade och bl.a. hyllats av Fredrik Strage. Nu har hon spelat in låten på nytt med sitt gränsöverskridande kreativa, visuella alternativrock-projekt Vera Norea. Så som den var tänkt att låta från början.

Bonnie ”Prince” Billy – ”Keeping Secrets Will Destroy You” (video)

Bonnie ”Prince” Billy är grym på att skriva intima countryfolkballader och nya singeln ”Keeping Secrets Will Destroy You” är ett ypperligt exempel. Låten är inte med på senaste albumet med samma namn, utan blir som en bonus och påminnelse om nämnda skivas förträfflighet.